Krem do tortów- lekki, ale zwarty

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
lemoniada @ 13 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1195547ja także podpisuję się pod pytaniem, na piątek robię tort z tą masą
lecker.gif

i jeszcze jedno... czy jest jakieś ciasto które można użyć w zastępstwie biszkoptu, a którego nie da się zepsuć?
ja właśnie schrzaniłam drugi biszkopt
baa.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
mówisz?
dobra, do trzech razy sztuka...
jak ten się nie uda - uznam że jestem biszkoptowym antytalenciem
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
uprzejmie donoszę że zrobiłam swój pierwszy w życiu tort!
icon_mrgreen.gif

Masa udała się za pierwszym podejściem, biszkopt - niekoniecznie za pierwszym
icon_lol.gif

dziś go przydekoruję (tuż przed spożyciem) i machnę mu fotkę
icon_smile.gif

i bardzo dziękuję za rady!

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36

sylwiaslupsk

Member
Wrz 27, 2011
8
0
0
Dziewczyny, mam pytanie. Barwiłyście wiórki kokosowe barwnikami? Jaki macie na to sposób? Czy one później zabarwiają krem z bitej śmietany? Pozdrawiam

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
sylwiaslupsk @ 18 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1215357Dziewczyny, mam pytanie. Barwiłyście wiórki kokosowe barwnikami? Jaki macie na to sposób? Czy one później zabarwiają krem z bitej śmietany? Pozdrawiam
Nie barwiłam ale kupowałam gotowe wiórki już barwione pakowane po 80 g , a cena 1.50 Nie brudziły śmietany tylko smak miały jakiś taki dziwny.

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Niekoniecznie stare, barwione wiórki rzeczywiście mają inny smak. Jadłam takie kilka razy i czuć w nich posmak barwnika, ale jakoś drastycznie nie dominuje on.

Emmily

Member
Gru 15, 2011
1
0
0
Dostalam ten przepis od siostry która go robila. niebo w gębie;)

a ja chce zrobić swój pierwszy tort, ale mam pytanie. tort bedzie konsumowany w sobote po poludniu. planowalam zrobić mase w piatek wieczorem i od razu przelozyc i na to zrobić mase plastyczna cukrowa. Moje pytanie jest takie czy jezeli dziś przygotuje wszystko co musi byc schlodzone z masy i polącze i przeloze w pt to czy do soboty wszystko sie przetrzyma??

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ezelka, jasne, że można dodać barwniki.

Emmily- pewnie już musztarda po obiedzie, ale oczywiście, że masa wytrzyma -przechowywana w lodówce, rzecz jasna.

Agra

Member
Paź 24, 2011
4
0
0
Robiłam ten krem do tortów już dwa razy i wyszedł super. Oczywiście jak każdy krem budyniowy w moim wykonaniu owarzył się trochę, ale uratowałam ubijając nad garnkiem z gotująca wodą.
Dziś chciałam zrobić wersję czekoladową, ale w mojej wiosce nie mają kremu nutella grrr. Mam za to w szafie krem czekoladowo-orzechowy z Biedronki. Jak myślicie, nada się? Czy ktoś już tak robił?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Agra- robiłam z lidlowym kremem czekoladowo - orzechowym, myślę, że i z tym biedronkowym by wyszło.

Misia93

Member
Kwi 13, 2012
1
0
0
witam, po przeczytaniu kilkunastu postów już wiem, że jest to idealna masa do mojego przyszłego tortu
icon_smile.gif
tort na urodziny chłopaka, więc będzie tam jego rodzina - muszę się baaardzo postarać, a że jestem perfekcjonistką, to mam pytanie: czy wystarczy mi masy z tego przepisu na 6 warstwowy tort o średnicy 18 cm? chodzi mi o piętra i nieduże obłożenie z wierzchu, bo będę dekorować to masą piankową. czy może zrobić podwójną porcję? a i jeszcze, czy jak dam trochę mniej masła, to nie będzie za rzadka masa? np. zamiast całej kostki dam tylko 3/4? nie chcę, żeby masło było bardzo wyczuwalne, a boję się, że w takiej ilości będzie... urodziny za 15 dni, a ja już mam stresa ;) proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :D

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Możesz dać tego masła troszkę mniej, ale wierz mi na słowo (mi, która masy maślanej do tortów szczerze nienawidzi od lat, jak również innych masłowych w konsystencji i smaku mas i kremów) w tym kremie masła się nie wyczuwa wcale
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Cinka dobrze mówi
icon_smile.gif
Masła się tu nie czuje, ale możesz dać go niewiele mniej, jeśli chcesz.

Natomiast na 6- warstwowy tort (zależy jeszcze jakiej średnicy), dałabym 1,5 porcji kremu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy