- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,780
- 113
Na zyczenie trzkasienki
Kwasna smietana 30 proc. 1 l
galaretka pomaranczowa w opakowaniu na 1 l plynu (jesli smietana mniej tlusta, dodac jeszcze galaretkę na 0,5 l plynu)
0,5 l soku pomaranczowego, mozna swiezowycisniętego
cytryna
Galaretkę zalewamy sokiem pomaranczowym, pozostawiamy min. na godzinę. Smietanę ubijamy, tarkujemy skorkę z cytryny. Galaretkę roztapiamy, trochę przestudzamy. Po lyzce do galaretki dodajemy smietanę. Skosztowac. Jesli jest potrzeba, doslodzic albo dodac sok z cytryny. Trzeba pamiętac, ze gotowy krem będzie mial bardziej lagodny smak, dlatego niezastygnięty krem musi byc bardziej intensywny w smaku, niz oczekiwany wynik. Tym kremem mozna przekladac biszkopy albo podawac jako samodzielny deser. Owoce w kremie milo widziane
Kwasna smietana 30 proc. 1 l
galaretka pomaranczowa w opakowaniu na 1 l plynu (jesli smietana mniej tlusta, dodac jeszcze galaretkę na 0,5 l plynu)
0,5 l soku pomaranczowego, mozna swiezowycisniętego
cytryna
Galaretkę zalewamy sokiem pomaranczowym, pozostawiamy min. na godzinę. Smietanę ubijamy, tarkujemy skorkę z cytryny. Galaretkę roztapiamy, trochę przestudzamy. Po lyzce do galaretki dodajemy smietanę. Skosztowac. Jesli jest potrzeba, doslodzic albo dodac sok z cytryny. Trzeba pamiętac, ze gotowy krem będzie mial bardziej lagodny smak, dlatego niezastygnięty krem musi byc bardziej intensywny w smaku, niz oczekiwany wynik. Tym kremem mozna przekladac biszkopy albo podawac jako samodzielny deser. Owoce w kremie milo widziane
