Krem galaretkowo-smietanowy

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
trzkasienka
Trzymam kciuki
icon_smile.gif
Ma byc dobrze - ten sok to swoja pikantnosc doda
icon_smile.gif
I jeszcze - przed podaniem na stol wybierz przelozone kremem ciasto z lodowki i niech zostanie w temperaturze pokojowej okolo godziny - bedzie bogatszy smakowo.
icon_smile.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
smiley_437.gif

Dzieki Elu!!!!
nie moglam sie opanowac- ukroilam sobie kawalek, przepyszne! !!! na pewno powtorze z innymi galaretkami!!
kiedys pamietam, robilam ciasto z samych galaretek i serkow waniliowych, bylo bardzo podobne smakowo do tego kremu i bylo rewelacja na kazdej imprezie dzieciecej

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Elu jeszvze i tu mam dwa pytanka:
1. czy galaretkę w kąpieli wodnej trzymamy tylko do momentu jej rozpuszczenia, czy musi być podgrzewana, a jeśli tak to jak bardzo?
2. jak już łączymy galaretkę z ubitą śmietaną, to czy ta galaretka ma być już krzepnąca, czy wystarczy że będzie po prostu zimna?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mam głupie pytanie a czemu tej galaretki nie można poprostu rozpuścić na przykład w tym gorącym soku od razu?

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Agata
Lubie pytania
icon_smile.gif

1. Trzymamy do momentu calkowitego rozpuszczenia
icon_smile.gif

2. Wystarczy, by byla jednakowa temperatura - galaretki i smietany
icon_smile.gif

kasha
Mam glupia odpowiedz - bo tak sie przyzwyczailam
Jesli na serio, to nie pamietam, juz gdzies o tym pisalam
icon_smile.gif
Robie to dlatego, ze
1. mnie sie nie podoba stac i mieszac, stac i mieszac, stac i mieszac....
icon_smile.gif
))) pokad proszek zelatyny sie rozpusci...
2. Tak przygotowana zelatyna rozpuszcza sie dokladnie i szybko
3. Nie wymaga dodatkowego przecedzania
4. Zachowuje lepsze wlasciwosci zelujacе

Nie mowie, ze nie mozna robic inaczej - mozna. Tylko ze moje doswiadczenie mowi ze jednak napeczniac lepiej.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dzięki Elko :bussi:

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Dzięki Elu za odpowiedź
icon_smile.gif
. Zrobiłam ten kremik dziś w formie deseru. Te pytania nasunęły mi się w trakcie robienia i dlatego zapytałam. Robiłam z połowy porcji i wyszła mi pyszna masa o konsystencji trochę gęściejszej od serka homogenizowanego (na wierzchu kremik był już łądnie ścięty a w środku taki puszysty, nie wiem jak to inaczej napisać :roll: ). Ale będę musiała jeszcze trochę potrenować, bo wydaje mi się, że za bardzo czuć ten sok pomarańczowy w masie (dałam go chyba ciut za dużo), ale nie weim jak to będzie z gęstością wtedy, bo ta mi odpowiadała :dontknow: A może ten krem ma być taki dość mocno pomarańczowy w smaku (nawet trochę ostry - mój taki był ale ja go jadłam samego, bez owoców, biszkoptów etc.), bo może z biszkoptem i owocami ta ostrosć pomarańcz ginie?
A ha zostawiłam sobie jeszcze 2 salaterki kremiku na jutro żeby zbadać smak, bo dziś jedliśmy go bardzo szybko po zrobieniu, a i może konsystencja się zmieni

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
No i zjadłam dziś ten kremik z truskaweczkami - pychota. Smak kremu trochę złagdoniał,a w połączneniu z owockami po prostu pycha. Dzięki Elu :bussi: za pyszną masę. Dołączam też zdjęcie kremu w formie deseru
masa%20012.jpg
masa%20001.jpg

Drugie zdjęcie trochę przekłamane kolorystycznie :roll:

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Agata sliczne

pinezka

Member
Mar 9, 2006
99
0
0
Dziś zaryzykowałam i mi się udało
daumen.gif

Zrobiłam z połowy porcji, a ryzyko polegało na tym, że użyłam zwykłej kremówki.

Kremik trafił na roladę
mniam.gif
i została jeszcze spora salaterka, którą spałaszował mąż komentując, że strasznie to pyszne, ale pewnie kaloryczne
fiesgrins.gif

W każdym razie wchodzi do stałego repertuaru
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy