- Lis 9, 2008
- 9,365
- 0
- 0
KREM DO KARPATKI, TORU, BABECZEK
(ze starego zeszytu)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
około 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło roślinne
1 żółtko
Zagotować 1 szklankę wody z 1 cukrem waniliowym.W szklance rozmieszać 4 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki maki pszennej, dopełnić mlekiem, rozetrzeć żeby grudek nie było, można przepuscić przez sitko, wlać do gotujacej wody, energicznie mieszać, ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać 1 masło roślinne, 1 żółtko, 1/2 szklanki cukru, kilka kropli soku z cytryny do smaku. Miksować na wysokich obrotach. Wychodzi biały krem podobny do bitej śmietany.
(ze starego zeszytu)
1 szklanka wody
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
około 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło roślinne
1 żółtko
Zagotować 1 szklankę wody z 1 cukrem waniliowym.W szklance rozmieszać 4 łyżki maki ziemniaczanej, 2 łyżki maki pszennej, dopełnić mlekiem, rozetrzeć żeby grudek nie było, można przepuscić przez sitko, wlać do gotujacej wody, energicznie mieszać, ostudzić.
Do zimnego budyniu dodać 1 masło roślinne, 1 żółtko, 1/2 szklanki cukru, kilka kropli soku z cytryny do smaku. Miksować na wysokich obrotach. Wychodzi biały krem podobny do bitej śmietany.
Ostatnią edycję dokonał moderator: