Krem marchwiowo-imbirowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, zatytułowanego - spotkania z przyprawami. Robiłam tę zupę jakiś czas temu, kiedy miałam po temu warunki. Jest doskonała, dodatek imbiru nadaje jej wykwintnego szlifu.

Zupa_Marcina.jpg

Składniki
75 dkg marchwi
1 posiekana cebula
1 łyżka startego świeżego imbiru
3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
2 łyżki oleju (brałam z pestek winogron)
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki śmietanki 36 %
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzewamy 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie posypana jest szczypiorem od dymki, ja dałam posiekaną pietruszkę i dodatkowo drobny groszek ptysiowy. Smakowała doskonale. Przepraszam za trochę nieudane zdjęcie. W rzeczywistości zupa jest nieco jaśniejsza.

Załączniki

• Zupa_Marcina.jpg
    Zupa_Marcina.jpg
    260.6 KB · Wyświetleń: 1

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Znam bardzo podobny przepis. Faktycznie, bardzo smakowita zupa, warto spróbować!
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo się ciesze Lud_, że podzielasz moje zdanie na temat tej zupy. Szkoda, że tak mało osób się nią interesuje. A może mi się wydaje?

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Dodam, że ja też znam i bardzo lubię.
lecker.gif
Polecam też zmodyfikować przepis i dać dynię zamiast marchewki.
Nie próbujcie z imbirem w proszku. To nie to!

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Podciągam temat, zupa jest bardzo, bardzo pyszna i rozgrzewająca. Kiedy ją robię, staram się dawać świeży sok z pomarańczy, może dlatego, że nie lubię żadnych "kupnych" soków owocowych

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam ją już kilka razy i też staram się dawać sok wyciskany w domu. A teraz odkładam przepis na jutro. Dzięki za przypomnienie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy