Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej, zatytułowanego - spotkania z przyprawami. Robiłam tę zupę jakiś czas temu, kiedy miałam po temu warunki. Jest doskonała, dodatek imbiru nadaje jej wykwintnego szlifu.
Składniki
75 dkg marchwi
1 posiekana cebula
1 łyżka startego świeżego imbiru
3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
2 łyżki oleju (brałam z pestek winogron)
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki śmietanki 36 %
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzewamy 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie posypana jest szczypiorem od dymki, ja dałam posiekaną pietruszkę i dodatkowo drobny groszek ptysiowy. Smakowała doskonale. Przepraszam za trochę nieudane zdjęcie. W rzeczywistości zupa jest nieco jaśniejsza.

Składniki
75 dkg marchwi
1 posiekana cebula
1 łyżka startego świeżego imbiru
3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
2 łyżki oleju (brałam z pestek winogron)
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki śmietanki 36 %
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W sporym rondlu podgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz imbir. Smażymy 5 minut na niewielkim ogniu, aż cebula będzie szklista. Dodajemy bulion i marchew. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż marchew będzie miękka. Studzimy i miksujemy, wlewamy do garnka, dodajemy sok pomarańczowy i śmietanę. Podgrzewamy 5 minut, dodajemy cynamon, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie posypana jest szczypiorem od dymki, ja dałam posiekaną pietruszkę i dodatkowo drobny groszek ptysiowy. Smakowała doskonale. Przepraszam za trochę nieudane zdjęcie. W rzeczywistości zupa jest nieco jaśniejsza.