zunia @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838117Ciekwe jak smakuje ten butter cream, planta raczej w smaku nie jest za dobra, ale może w połączeniu z cukrem i masłem będzie ok, nie wiem, a Wy co sądzicie o smaku?Miałam okazje spróbować ciastka tortowe przełożone butter cream o smaku cytrynowym i były całkiem dobre.Wydaje mi się,ze sok cytrynowy korzystnie wpłynął na walory smakowe.Proponuje żebyś do malej ilości kremu dodawała ulubione aromaty do ciasta i tym sposobem wybrała ten,który najbardziej Tobie odpowiada.
ewunia123 @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838163http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWcfNc...feature=related
Robiłam krem z filmiku z białkami .Dodałam sok cytrynowy wyszedł smaczny.
http://www.youtube.com/watch?v=IxWmiHRTMz8...feature=related
dość dokładnie podany jest przepis, też z białkami.Proszę o pomoc. Jestem osobą starszą, nigdy nie uczyłam się języka angielskiego, więc mam problem ze zrozumieniem.![]()
Chciałabym zrobić lalkę Barbi z tym kremem, dla wnussi![]()
terjon @ 24 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838635Co to za papier( a może coś innego) do którego nie klei się krem i fajnie się wygładza tort?Wygląda na zwykły papier, w każdym razie ona nic na jego temat nie mówi. Jedynie wspomina, żeby wymienić arkusz na nowy jesli poprzedni zaczyna się przyklejac do masy, bo nasiąknął tłuszczem.
Alll @ 25 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=839183Proszę o pomoc. Jestem osobą starszą, nigdy nie uczyłam się języka angielskiego, więc mam problem ze zrozumieniem.![]()
Chciałabym zrobić lalkę Barbi z tym kremem, dla wnussi
Przepis z pierwszego filmu:
Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła
Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.
- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę
Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać"Teraz mozna dodać aromat i barwnik.![]()
Przepis z filmu drugiego:
Krem maślany na bazie włoskiej bezy
- 5 białek z dużych jajek
- 284 g bardzo drobnego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 454 g masła niesolonego
Odmierzyć 227 g cukru, wsypac do garnka, dodać 1/4 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu syrop, aż osiągnie temperaturę 118*C.
Białka ubić z resztą cukru (czyli 57 g) Gdy są już dobrze ubite nalezy stopniowo i powoli wlewać gorący syrop i ubijać dalej na wysokich obrotach. Następnie obroty zmniejszyć i dodawać miękkie masło po kawałku, miksować aż będzie gładkie.
dziunia @ 26 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=839399
Dzięki dziunia za wszelkie odpowiedzi i przepisy.Z tym papierem to i tak dla mnie zagwozdka.Muszę wypróbować przy najbliższej okazji.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.