- Lis 21, 2006
- 15,180
- 3
- 0
Jak smakuje? Jak nutella. A nawet - lepiej. Sklepowa nutella może się schować.
Robi się ją łatwo i szybko. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki. Po prostu pyszna!
100 g orzechów laskowych
100 g czekolady
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki golden syrup ( lub miodu wielokwiatowego)
Orzechy uprażyć na gorącej patelni, mieszając. Dzięki temu da się z nich zdjąć skórkę, która by nadała kremowi gorzkiego smaku.
Aby zdjąć z podprażonych orzechów skórkę, wystarczy zawinąć je w papierowy ręcznik lub czysta ściereczkę kuchenna i pocierać.
Orzechy ucierać w malakserze przez 8 minut.
Najpierw będą się stopniowo rozkruszać, a w końcowej fazie ucierania powstanie z nich oleisty mus.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Razem z 3 łyżkami golden syrup ( lub miodu) podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
Ciepłą masę wlać do musu orzechowego i ucierać malakserem przez 2 minuty, do połączenia się składników.
Nutellę przelac do słoiczków, zakręcić je i odstawić do zastygnięcia. Otwartą nutellę przechowywać w lodówce.
Robi się ją łatwo i szybko. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki. Po prostu pyszna!
100 g orzechów laskowych
100 g czekolady
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki golden syrup ( lub miodu wielokwiatowego)
Orzechy uprażyć na gorącej patelni, mieszając. Dzięki temu da się z nich zdjąć skórkę, która by nadała kremowi gorzkiego smaku.
Aby zdjąć z podprażonych orzechów skórkę, wystarczy zawinąć je w papierowy ręcznik lub czysta ściereczkę kuchenna i pocierać.
Orzechy ucierać w malakserze przez 8 minut.
Najpierw będą się stopniowo rozkruszać, a w końcowej fazie ucierania powstanie z nich oleisty mus.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Razem z 3 łyżkami golden syrup ( lub miodu) podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
Ciepłą masę wlać do musu orzechowego i ucierać malakserem przez 2 minuty, do połączenia się składników.
Nutellę przelac do słoiczków, zakręcić je i odstawić do zastygnięcia. Otwartą nutellę przechowywać w lodówce.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: