Krem orzechowo - czekoladowy. Nutella

kero

Member
Wrz 7, 2014
542
0
0
Nadają się jak najbardziej
lecker.gif
jest co prawda więcej roboty przy obieraniu skórek z prażonych orzechów ale jak się je dobrze powyciera w ściereczce to wszystko odchodzi i krem wychodzi super pyszny
herzen.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
dziunia @ 1 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1099198No to zrobiłam znów
icon_smile.gif
Tym razem uzyłam całej puszki mleka z Gostynia, dwóch czekolad deserowych Wedla, 250 g orzechów i 6 łyżek golden syrup. Orzechy miksowałam w mniejszym kubku malaksera i w końcu uzyskałam zupełnie gładką konsystencję, masa aż się zagrzała od obrotów malaksera. Do tego wlałam podgrzane mleko z czekoladą i syropem i uzyskałam 3 szklanki nutelli. Tym razem jest duzo lepsza, konsystencja w końcu gładka jak w oryginale, po ostygnięciu nie jest twarda ale smarowna i kremowa. Lepsze też są proporcje czekolady do reszty składników, słodka jest w sam raz i czekoladowa tez tyle ile trzeba. Zdaje się, że jestem blisko nutelli idealnej, a blisko, bo IMO za mało jest orzechów jednak, mimo że podpieklam je naprawdę mocno, część z nich była nawet ciemnobrązowa, to za mało je IMO czuć. Kolejnym razem dodam ich o 100 g więcej, wtedy powinna być idealna
fiesgrins.gif
Chociaż innym rozwiązaniem może być dodanie, zamiast dodatkowej porcji orzechów, paru łyżek oleju z orzechów laskowych, on ma bardzo mocny aromat, dobrze tez wpłynąłby na konsystencję kremu, muszę się zastanowić
icon_smile.gif
Dziuniu i jak? Eksperymentowałaś dalej w kierunku uzyskania bardziej orzechowego smaku? Bo przepis fajny i może sama bym kiedyś wykorzystała, a interesuje mnie ten bardziej orzechowy smak.

Poza tym mam pytanie - czy jest szansa, żeby utrzeć orzechy żyrafą? Bo tylko to mam w domu
icon_sad.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Poserku wydaje mi się, że żyrafa nie da rady zmiksować bardzo gładko orzechów. Ona raczej do miksowania zup, sosów itp.

Zaciekawił mnie ten przepis. Nutellę uwielbiam i często kupuję.
Chyba zrobię z czystej ciekawości, żeby porównać smaki.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Poser, zabij ale nie pamiętam co było dalej
zwinker2.gif
Ale na pewno większa ilość orzechów da lepszy smak.
Jakbyś miała taki mały pojemnik do miksowania z ostrzem, jaki niektóre żyrafy mają w zestawie, to wtedy możesz w nim miksować. Ogólnie lepiej się miksuje orzechy na ten krem w mniejszym pojemniku, masa wychodzi gładsza. Bo samą żyrafą może być ciężko, choć wiem, że niektórzy robią masło orzechowe blenderem: http://kotlet.tv/maslo-orzechowe/ Tyle że fistaszki nie są tak twarde jak orzechy laskowe, ale kto wie, może też dałoby radę zmiksować je na gładko
gruebel_2.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
A może orzechy wrzucić do mleka skondensowanego i wtedy je potraktować żyrafą ?
gruebel_2.gif
Tak z 15 minut miksować.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Poser, będzie, o ile dokładnie je zmiksujesz. One najpierw będą grudkowate, potem zacznie się wydzielać z nich olej i wtedy zaczną być gładką masą, trzeba tylko pamiętać o robieniu przerw bo chyba każdy mikser czy żyrafę można w ten sposób zarżnąć
icon_wink.gif
Konsystencja wg mnie powinna być nawet lepsza, olej z orzechów laskowych nie zastyga, jest płynny, więc konsystencja kremu będzie też właściwa.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,061
348
83
Ja kiedyś próbowałam miksować sezam żyrafką i tylko mi te ziarenka skakały po całej kuchni ;) teraz miksuję w młynku do kawy. ALe 200 gram orzechów to by pewnie pół godziny zajęło...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy