krem porowo - ziemniaczany

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • 1 duży por lub kilka mniejszych
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 22 %
  • sól
  • pieprz
\
IMAG1138.jpg


Umyte pory pokroić na talarki i podsmażyć na maśle - do zupy wykorzystujemy wyłącznie białe części.
Obrane ziemniaki i marchewki pokroić dowolnie.
Wrzucić warzywa do garnka i zalać bulionem, gotować aż zmiękną (ok.20 minut) następnie zmiksować. Dodać śmietanę i przyprawy.
Zupa jest dość gęsta, sycąca. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody.
Pasuje nam do tej zupy groszek ptysiowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

arkadia

Member
Lut 24, 2008
138
0
0
zrobiłam, pominęłam tylko śmietanę i oczywiście zapomniałam o marchewce
icon_smile.gif
Ja jadłam z posiekaną mieszanką sałat a rodzice z grzankami. Wszystkim smakowało
icon_smile.gif
Duende, to kolejny przepis z Twojego repertuaru który wchodzi na stałe do naszego menu. Dziękuję że jesteś
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy