KREM SIMIL RAFFAELLO
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=77130
250 g mascarpone
100 g mleka skondensowanego slodzonego
150 ml smietany do ubijania nieslodzonej
150 g bialej czekolady
pol paczki wafli waniliowych / takiej o wadze 175 g /
drobniutko siekane migdaly / posypka migdalowa /
wiorki kokosowe / nie sa konieczne, jesli uzywamy ich do dekoracji tortu, deseru itp. /
- ubic mascarpone mikserem
- dodac mleko skondensowane i ubic dokladnie na krem
- zagotowac / prawie zagotowac / 100 ml smietany / 50 ml zostawic na potem /, dodac drobno posiekana biala czekolade, stopic, schlodzic, dodac do kremu na bazie mascarpone
- dokladnie wymieszac
- ubic reszte smietany i dodac do kremu
- pokruszyc wafle, dodac do kremu uzupelniajac sekanymi migdalami i wiorkami kokosowymi / taka iloscia, aby krem nie wyszedl zbyt gesty /
UWAGA:
Krem ten przetestowala Maraa:
"Zrobiłam dzisiaj ten krem. Jest pyszny i delikatny. Ale zmieniłam trochę proporcje składników, bo dla mnie większość włoskich ciast i deserów są
za słodkie. Oczywiście poza lodami, które we Włoszech smakują mi najbardziej lecker.gif
Dla porządku podaję moje proporcje.
- 2serki mascarpone (250g)
- 100g mleka skondensowanego słodzonego
- 300ml śmietany (użyłam 36%)
- 200g białej czekolady
Reszta jak w przepisie wyżej. Dla mnie był OK i dla wszystkich pożerających ciasto też."
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=77130
250 g mascarpone
100 g mleka skondensowanego slodzonego
150 ml smietany do ubijania nieslodzonej
150 g bialej czekolady
pol paczki wafli waniliowych / takiej o wadze 175 g /
drobniutko siekane migdaly / posypka migdalowa /
wiorki kokosowe / nie sa konieczne, jesli uzywamy ich do dekoracji tortu, deseru itp. /
- ubic mascarpone mikserem
- dodac mleko skondensowane i ubic dokladnie na krem
- zagotowac / prawie zagotowac / 100 ml smietany / 50 ml zostawic na potem /, dodac drobno posiekana biala czekolade, stopic, schlodzic, dodac do kremu na bazie mascarpone
- dokladnie wymieszac
- ubic reszte smietany i dodac do kremu
- pokruszyc wafle, dodac do kremu uzupelniajac sekanymi migdalami i wiorkami kokosowymi / taka iloscia, aby krem nie wyszedl zbyt gesty /
UWAGA:
Krem ten przetestowala Maraa:
"Zrobiłam dzisiaj ten krem. Jest pyszny i delikatny. Ale zmieniłam trochę proporcje składników, bo dla mnie większość włoskich ciast i deserów są
za słodkie. Oczywiście poza lodami, które we Włoszech smakują mi najbardziej lecker.gif
Dla porządku podaję moje proporcje.
- 2serki mascarpone (250g)
- 100g mleka skondensowanego słodzonego
- 300ml śmietany (użyłam 36%)
- 200g białej czekolady
Reszta jak w przepisie wyżej. Dla mnie był OK i dla wszystkich pożerających ciasto też."