Krem z kukurydzy z imbirem

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
1 cebula
2-3 ziemniaki
2 puszki słodkiej kukurydzy (najlepiej, żeby nie była zbyt twarda)
bulion warzywny lub rosół, może być też woda
sól, pieprz
imbir mielony (min. 1 łyżeczka)
ostra papryka
opcjonalnie odrobina śmietany dla złagodzenia smaku (słodką, obojętnie jak tłustą)


Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, koło 2 min. razem podsmażamy, wrzucamy kukurydzę, podlewamy bulionem/rosołem/wodą, gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko razem blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i imbirem. Opcjonalnie dodajemy śmietanę.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pysznosci! Robie podobna zupe z kukurydzy. Z drobna roznica - krem kukurydziany dodaje przed blendowaniem, a kukurydze slodka po zblendowaniu. Jest wtedy jednoczesnie kremowa i ma w sobie kawalki
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy