- Lut 3, 2011
- 815
- 0
- 0
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
1 cebula
2-3 ziemniaki
2 puszki słodkiej kukurydzy (najlepiej, żeby nie była zbyt twarda)
bulion warzywny lub rosół, może być też woda
sól, pieprz
imbir mielony (min. 1 łyżeczka)
ostra papryka
opcjonalnie odrobina śmietany dla złagodzenia smaku (słodką, obojętnie jak tłustą)
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, koło 2 min. razem podsmażamy, wrzucamy kukurydzę, podlewamy bulionem/rosołem/wodą, gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko razem blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i imbirem. Opcjonalnie dodajemy śmietanę.
1 cebula
2-3 ziemniaki
2 puszki słodkiej kukurydzy (najlepiej, żeby nie była zbyt twarda)
bulion warzywny lub rosół, może być też woda
sól, pieprz
imbir mielony (min. 1 łyżeczka)
ostra papryka
opcjonalnie odrobina śmietany dla złagodzenia smaku (słodką, obojętnie jak tłustą)
Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dorzucamy pokrojone w małą kostkę ziemniaki, koło 2 min. razem podsmażamy, wrzucamy kukurydzę, podlewamy bulionem/rosołem/wodą, gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko razem blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i imbirem. Opcjonalnie dodajemy śmietanę.