Krem z pietruszki i selera

Paź 16, 2011
3
0
0
Na 4 porcje:
0.5 kg selera korzeniowego
100 g pietruszki
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
0.5 l bulionu jarzynowego
100 g serka topionego lub tofu (użyłam goudy, pamiętamy aby był bez podpuszczki zwierzęcej)
garść słonecznika uprażonego na suchej patelni
kilka łyżek oleju lnianego

Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy seler i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem.
Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy olejemy lnianym i posypujemy prażonym słonecznikiem. Polecam!
 

Załączniki

  • zupa1ws.jpg
    zupa1ws.jpg
    107.9 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
sionia @ 3 Feb 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1250610Dlaczego bez podpuszczki zwierzęcej?
Bo zielwnina_blog jest wegetarianką
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy