- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Bardzo prosta i szybka i smaczna pasta na chleb
filizanka soczewicy (najlepiej polowki, u mnie byla pomaranczowa)
~ 3 filizanki wody
1 zabek czosnku lub 1 lyzeczka sproszkowanego
1 lyzka sosu sojowego
1 - 2 lyzeczki musztardy (ja lubie Dijon)
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka majeranku
1/2 lyzeczki "chinskich 5 przypraw" (mozna spokojnie pominac)
1 - 2 lyzki oliwy, lub dobrego oleju
Zagotowac wode, wsypac soczewice i przyprawy. Gotowac pilnujac by nie kipiala (mnie zawsze kipi
kiedy nie patrze). Ewentualnie dolac wody jesli bedzie za malo. Ostudzic. Przelozyc do miksera lub przekrecic przez maszynke. Jesli do miksera, dodac oliwy i wymieszac dokladnie, az bedzie gladka. Jesli przez maszynke, to dodac olej juz po przekreceniu. Polecam chleb/bulke posmarowana ta pasta i posypana szczypiorkiem.
filizanka soczewicy (najlepiej polowki, u mnie byla pomaranczowa)
~ 3 filizanki wody
1 zabek czosnku lub 1 lyzeczka sproszkowanego
1 lyzka sosu sojowego
1 - 2 lyzeczki musztardy (ja lubie Dijon)
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka majeranku
1/2 lyzeczki "chinskich 5 przypraw" (mozna spokojnie pominac)
1 - 2 lyzki oliwy, lub dobrego oleju
Zagotowac wode, wsypac soczewice i przyprawy. Gotowac pilnujac by nie kipiala (mnie zawsze kipi

