Kremowa zupa (nie tylko) z dyni

baszurka

Member
Sty 25, 2008
79
0
0
Zaopatrujemy się w:

* 80 dag. dyni (waga po obraniu)
* pomidory w puszce
* brzoskwinie w puszce
* 1 cebulę
* koncentrat pomidorowy
oraz: oliwę, bulion warzywny w kostce, sól, pieprz, cukier, gałkę muszkatałową, pieprz syczuański (niekoniecznie).

Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory z puszki wraz z sokiem oraz 10 utłuczonych ziarenek pieprzu syczuańskiego, dusimy ok. 20 min. - aż dynia będzie półmiękka. W międzyczasie na dwóch łyżkach oliwy podduszamy na patelni drobno pokrojoną cebulę, dodając pod koniec duszenia 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Do garnka dodajemy podduszoną cebulę, 1,5 litra wody oraz 1 kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy wszystko, aż dynia będzie zupełnie miękka, pod koniec gotowania dodajemy 5 połówek brzoskwiń z puszki oraz doprawiamy zupę solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatałową, ewentualnie lekko dosłodzamy. Zupę studzimy, miksujemy wszystko na gładko w blenderze. Pierwszą zmiksowaną porcję zawsze próbuję, bo dopiero wtedy czuć smak - ewentualnie doprawiam.
Zupę podajemy w/g upodobania: z groszkiem ptysiowym, grzankami, lub z makaronem. Oczywiście, jeśli lubimy, możemy udekorować kleksem z jogurtu lub śmietany.
smacznego.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: