Kremowe lody jagodowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,587
2
0
Zdjęcia póki co nie mam, bo jakoś tak wyszło. Może jutro uda mi się wkleić
icon_mrgreen.gif


Pojawiły się już jagody, więc czym prędzej warto przygotować te lody. Nikt nie pożałuje ani kalorii, którą zje
icon_mrgreen.gif


Lody jagodowe (ok. 900ml lodów)
* 300g świeżych jagód
* ok. 10 łyżek cukru
* 1 jajko
* 250g śmietany 22%
* 250g śmietanki słodkiej 36%
* 50 ml mleka

Wszystkie składniki powinny być jak najbardziej schłodzone.
200g jagód zmiksować blenderem z 8 łyżkami cukru. 100g rozgnieść widelcem. Jajko ubić mikserem z pozostałym cukrem, dodać obie śmietany i zmiksować. Pojemnik, którym miksowane były jagody wypłukać mlekiem
icon_mrgreen.gif
i wlać do masy. Wszystko razem potraktować blenderem przez ok. 2-3 minuty (masa nabierze powietrza)
icon_mrgreen.gif
Na końcu dodać rozgniecione jagody.

Wlać do zmrożonego metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Można nie mieszać.
rofl.gif
Chociaż można po ok. 2 godzinach przemieszać, żeby jagody się ładnie ulokowały.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,667
26
48
A czy to jajko jest konieczne? W kazdym przepisie surowe jajo a ja troche sie tego boje. Prosze o odpowiedz
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,807
0
0
Jajko mozesz pominac. Ja sie ich nie boje, ale nie dodaje, gdyz uwazam, ze nie sa niezbedne.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,410
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy