- Lis 7, 2008
- 14,587
- 2
- 0
Zdjęcia póki co nie mam, bo jakoś tak wyszło. Może jutro uda mi się wkleić
Pojawiły się już jagody, więc czym prędzej warto przygotować te lody. Nikt nie pożałuje ani kalorii, którą zje
Lody jagodowe (ok. 900ml lodów)
* 300g świeżych jagód
* ok. 10 łyżek cukru
* 1 jajko
* 250g śmietany 22%
* 250g śmietanki słodkiej 36%
* 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być jak najbardziej schłodzone.
200g jagód zmiksować blenderem z 8 łyżkami cukru. 100g rozgnieść widelcem. Jajko ubić mikserem z pozostałym cukrem, dodać obie śmietany i zmiksować. Pojemnik, którym miksowane były jagody wypłukać mlekiem
i wlać do masy. Wszystko razem potraktować blenderem przez ok. 2-3 minuty (masa nabierze powietrza)
Na końcu dodać rozgniecione jagody.
Wlać do zmrożonego metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Można nie mieszać.
Chociaż można po ok. 2 godzinach przemieszać, żeby jagody się ładnie ulokowały.

Pojawiły się już jagody, więc czym prędzej warto przygotować te lody. Nikt nie pożałuje ani kalorii, którą zje

Lody jagodowe (ok. 900ml lodów)
* 300g świeżych jagód
* ok. 10 łyżek cukru
* 1 jajko
* 250g śmietany 22%
* 250g śmietanki słodkiej 36%
* 50 ml mleka
Wszystkie składniki powinny być jak najbardziej schłodzone.
200g jagód zmiksować blenderem z 8 łyżkami cukru. 100g rozgnieść widelcem. Jajko ubić mikserem z pozostałym cukrem, dodać obie śmietany i zmiksować. Pojemnik, którym miksowane były jagody wypłukać mlekiem


Wlać do zmrożonego metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Można nie mieszać.

Ostatnią edycję dokonał moderator: