- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Kremówka
Ciasto :
30 dag mąki
2 średnie jajka
10 dag margaryny lub miękkiego masła
10 dag cukru (najlepiej pudru)
2 lub 2 i 1/2 łyżki mleka
1 łyżeczka "amoniaku" do ciast (kwaśnego węglanu amonu )
dodatkowo - mąka do podsypywania przy wałkowaniu
Z podanych składników zagnieść siekając kruche ciasto, dodając na końcu rozpuszczony w zagotowanym mleku amoniak.
Zwykle wlewam mleko do miseczki i wstawiam na minutę do mikrofalówki. Z amoniakiem będzie się pienić, więc trzeba wziąć odpowiednio duże naczynie.
Uzyskane ciast podzielić na 2 części i rozwałkować podsypując mąką bardzo cieniutkie placki. Ja ostatnio ułatwiam sobie to zadanie, przenosząc ciasto po wstępnym podwałkowaniu na wycięty wcześniej pergamin do pieczenia i wałkując dalej na nim. Łatwiej je wtedy przenieść na blachy. Używam do pieczenia dużych blach z wyposażenia piekarnika. Piekę około 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 185 stopni. Placki wychodzą blade, nie rumienią się.
Krem :
1 l mleka
4 żółtka
2 całe jajka
niepełna szklanka cukru
6 lekko czubatych łyżek mąki
250 g masła
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Mleko zagotować, żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem i mąką. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając, a na końcu dodać masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim. Po ostudzeniu posypać całość cukrem - pudrem i podzielić na porcje.
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej. Mogę je z czystym sumieniem polecić jako proste w wykonaniu i pyszne. Piekę je na niemal wszystkie duże imprezy na życzenie domowników i gości.
EDIT:
EDIT:
Inna wersja:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1638685
Ciasto :
30 dag mąki
2 średnie jajka
10 dag margaryny lub miękkiego masła
10 dag cukru (najlepiej pudru)
2 lub 2 i 1/2 łyżki mleka
1 łyżeczka "amoniaku" do ciast (kwaśnego węglanu amonu )
dodatkowo - mąka do podsypywania przy wałkowaniu
Z podanych składników zagnieść siekając kruche ciasto, dodając na końcu rozpuszczony w zagotowanym mleku amoniak.
Zwykle wlewam mleko do miseczki i wstawiam na minutę do mikrofalówki. Z amoniakiem będzie się pienić, więc trzeba wziąć odpowiednio duże naczynie.
Uzyskane ciast podzielić na 2 części i rozwałkować podsypując mąką bardzo cieniutkie placki. Ja ostatnio ułatwiam sobie to zadanie, przenosząc ciasto po wstępnym podwałkowaniu na wycięty wcześniej pergamin do pieczenia i wałkując dalej na nim. Łatwiej je wtedy przenieść na blachy. Używam do pieczenia dużych blach z wyposażenia piekarnika. Piekę około 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 185 stopni. Placki wychodzą blade, nie rumienią się.
Krem :
1 l mleka
4 żółtka
2 całe jajka
niepełna szklanka cukru
6 lekko czubatych łyżek mąki
250 g masła
cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
Mleko zagotować, żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem i mąką. Połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając, a na końcu dodać masło i cukier waniliowy. Jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę wylać na jeden placek, przykryć drugim. Po ostudzeniu posypać całość cukrem - pudrem i podzielić na porcje.
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej. Mogę je z czystym sumieniem polecić jako proste w wykonaniu i pyszne. Piekę je na niemal wszystkie duże imprezy na życzenie domowników i gości.
EDIT:

EDIT:
Inna wersja:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1638685
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: