KREMÓWKA

żonka73

Member
Lut 27, 2005
85
0
0
SKŁADNIKI
2 szkl . mąki , 1 margaryna , 1 jajko , łyżka octu .
WYKONANIE
Wsztstkie składniki posiekać nożem , następnie zagnieść ciasto .
Kilka razy składać ciasto w kpertę i wałkować ,a następnie schłodzić w lodówce 1 h . Po schłodzeniu ciasto podzielić na 2 części i upiec na złoty kolor r.
KREM
Ugotować budyń z 1 litry mleka . Kremówkę posypać cukrem pudrem .

Życzę udanych wypieków
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!!
Bardzo lubię kremówkę, tej niestety nie próbowałam - ale polecam też moją - ja swoją robię "troszkę" inaczej a przepisik dostałam od mojej mamusi;


KREMÓWKA

Ciasto chude:
1,5 szklanki mąki
1 żółtko
kwaśna śmietana - ile zabierze(ja dodaję 3,5 łyżki)
wyrobić ciasto
Ciasto tłuste:
1,5 szklanki mąki 1 margaryna lub masło (daję marg.)
wyrobić ciasto
Ciasto chude rozwałkować - na środek ciasta chudego dać ciasto tłuste złożyć w kopertę chude ciasto i tak razem wałkować , tak po rozwałkowaniu ze trzy razy poskładać razem w kopertę, następnie włożyć do lodówki na około 30minut. Przekroić na dwie części, rozwałkować wyłożyć na blachę i piec na złoty kolor (180 stopni) (piekę na blaszce 24x40)
KREM:
3 szklanki mleka zagotować, dodać 10 dkg masła i szklankę cukru i 3 cukry waniliowe. W drugim pojemniku wymieszać 1 szklankę mleka, 3 żółtka i 3 jajka, następnie 7 łyżek mąki krupczatki - roztrzepać i wlać na gotujące się mleko - ciągle mieszając(będzie gęste), wystudzić. Wyłożyc na ciasto i przykryć drugim, posypać cukrem pudrem!

życzę smacznego, mnie i wszystkim naszym znajomym bardzo, bardzo smakuje!!!
pozdrowionka A
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy