- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Miałam ochotę na coś kwaskowatego więc wymysliłam takie danie.
Składniki:
200g krewetek - moga byc tiger lub koktailowe
pół żółtej papryki pokrojonej w cienkie długie paski
ok 100g zielonej fasolki szparagowej pociętej "na 3"
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół pora pokrojonego w krążki
makaron sojowy (ja dałam pół małej paczki, ale to zależy od liczby jedzących)
sosik:
150g jogurtu bez cukru odtłuszczonego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
dodatkowo: przyprawa do Kuchni Chińskiej, imbir, odrobina soli, ew fruktoza jak jest za kwaśne, można posypać drobno poszatkowanym szczypiorkiem
Wykonanie:
Krewetki obsmażamy szybko na patelni (można dodac ząbek czosnku i sypnąc przyprawami) - zdejmujemy z patelni i przekłądamy na talerzyk - przykrywamy folią alu by nie wystygło za szybko.
Następnie na patelnie wrzucamy cebulkę, resztke czosnku, pora, paprykę i fasolkę - w tym czasie zalewamy makaron sojowy wrzatkiem i po 5 minutach odcedzamy. Kroimy nożyczkami na krótsze niteczki i dodajemy do warzyw na patelni. Kiedy warzywa są lekko miękkie dodajemy krewetki i jeszcze chwilke smażymy. Zdejmujemy z ognia i dadajemy sos (wymieszane podane składniki). Mieszamy wszystko dokładnie i podajemy
Składniki:
200g krewetek - moga byc tiger lub koktailowe
pół żółtej papryki pokrojonej w cienkie długie paski
ok 100g zielonej fasolki szparagowej pociętej "na 3"
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół pora pokrojonego w krążki
makaron sojowy (ja dałam pół małej paczki, ale to zależy od liczby jedzących)
sosik:
150g jogurtu bez cukru odtłuszczonego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
dodatkowo: przyprawa do Kuchni Chińskiej, imbir, odrobina soli, ew fruktoza jak jest za kwaśne, można posypać drobno poszatkowanym szczypiorkiem
Wykonanie:
Krewetki obsmażamy szybko na patelni (można dodac ząbek czosnku i sypnąc przyprawami) - zdejmujemy z patelni i przekłądamy na talerzyk - przykrywamy folią alu by nie wystygło za szybko.
Następnie na patelnie wrzucamy cebulkę, resztke czosnku, pora, paprykę i fasolkę - w tym czasie zalewamy makaron sojowy wrzatkiem i po 5 minutach odcedzamy. Kroimy nożyczkami na krótsze niteczki i dodajemy do warzyw na patelni. Kiedy warzywa są lekko miękkie dodajemy krewetki i jeszcze chwilke smażymy. Zdejmujemy z ognia i dadajemy sos (wymieszane podane składniki). Mieszamy wszystko dokładnie i podajemy