- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Jedno z naszych ulubionych dań, błyskawiczne w przygotowaniu. Na zachętę dodam, że nawet mój niejadek, któremu krewetki średnio podchodzą w innych daniach, o to sam się doprasza
Składniki:
200 gram długoziarnistego białego ryżu
15 - 20 krewetek tygrysich
5 - 7 plastrów podsuszanej szynki (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, itp.)
2 niegrube marchewki
1/2 zielonej papryki
5 plastrów ananasa z puszki lub 1/3 świeżego ananasa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub ok. 1 cm świeżego
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 - 2 łyżeczki przyprawy curry (ja używam domowej, ale może być zwykła kupna, w postaci żółtego proszku)
białe wino
sól
Przygotowanie:
Ugotuj ryż na sypko. Dla tych, którzy nie maja swojej metody, podaję moją:
Proporcja ryżu do wody to 1:2. Zagotuj wodę, lekko osoloną. Dużą patelnię skrop oliwą i wsyp ryż, tak aby tłuszcz pokrył dokładnie wszystkie ziarna (można pominąć oliwę). Wlej gotującą się wodę i zamieszaj raz. Zmniejsz temperaturę palnika do minimum i przykryj patelnię. Gotuj przez około 15 minut, dopóki ryż nie wchłonie całej wody. Nie mieszaj. Najlepszą metodą sprawdzenia, czy ryż jest już dobry, jest po prostu przegryźć ziarenko. Jeśli ryż jest gotowy, wyłącz palnik i pozostaw patelnię przykrytą na kilka kolejnych minut.
Oczyść krewetki. Jeśli używasz surowych krewetek, wrzuć je na kilka minut na wrzącą osoloną wodę. Obierz dokładnie.
Zmieszaj otartą skórkę cytryny z łyżeczką oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński, paprykę i imbir (lub zmielony świeży imbir). Połącz dokładnie, do uzyskania miękkiej pasty, dodając odrobinę białego wina, jeśli trzeba. Pokryj pastą krewetki i odstaw. (Jak mi się spieszy, albo bardzo nie chce, to w ogóle pomijam marynowanie krewetek
)
Oczyść warzywa. Skrój cebulę w piórka, paprykę w paski, marchewkę poszatkuj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i przesmaż warzywa. Możesz podlać odrobiną wina. Dodaj krewetki i szynkę skrojoną w cienkie paseczki. Dodaj soli do smaku i smaż jeszcze przez kilka minut, nie za długo, warzywa powinny wciąż być jędrne.
Dodaj ryż i przypraw do smaku curry, ale ostrożnie, danie nie powinno być zbyt ostre (curry jest tu tylko dodatkiem). Na koniec dodaj skrojonego w kostkę ananasa. Wymieszaj delikatnie. Trzymaj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby smaki połączyły się, po czym zdejmij z ognia.
Krewetki na ryżu curry

Składniki:
200 gram długoziarnistego białego ryżu
15 - 20 krewetek tygrysich
5 - 7 plastrów podsuszanej szynki (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, itp.)
2 niegrube marchewki
1/2 zielonej papryki
5 plastrów ananasa z puszki lub 1/3 świeżego ananasa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub ok. 1 cm świeżego
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 - 2 łyżeczki przyprawy curry (ja używam domowej, ale może być zwykła kupna, w postaci żółtego proszku)
białe wino
sól
Przygotowanie:
Ugotuj ryż na sypko. Dla tych, którzy nie maja swojej metody, podaję moją:
Proporcja ryżu do wody to 1:2. Zagotuj wodę, lekko osoloną. Dużą patelnię skrop oliwą i wsyp ryż, tak aby tłuszcz pokrył dokładnie wszystkie ziarna (można pominąć oliwę). Wlej gotującą się wodę i zamieszaj raz. Zmniejsz temperaturę palnika do minimum i przykryj patelnię. Gotuj przez około 15 minut, dopóki ryż nie wchłonie całej wody. Nie mieszaj. Najlepszą metodą sprawdzenia, czy ryż jest już dobry, jest po prostu przegryźć ziarenko. Jeśli ryż jest gotowy, wyłącz palnik i pozostaw patelnię przykrytą na kilka kolejnych minut.
Oczyść krewetki. Jeśli używasz surowych krewetek, wrzuć je na kilka minut na wrzącą osoloną wodę. Obierz dokładnie.
Zmieszaj otartą skórkę cytryny z łyżeczką oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński, paprykę i imbir (lub zmielony świeży imbir). Połącz dokładnie, do uzyskania miękkiej pasty, dodając odrobinę białego wina, jeśli trzeba. Pokryj pastą krewetki i odstaw. (Jak mi się spieszy, albo bardzo nie chce, to w ogóle pomijam marynowanie krewetek

Oczyść warzywa. Skrój cebulę w piórka, paprykę w paski, marchewkę poszatkuj w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i przesmaż warzywa. Możesz podlać odrobiną wina. Dodaj krewetki i szynkę skrojoną w cienkie paseczki. Dodaj soli do smaku i smaż jeszcze przez kilka minut, nie za długo, warzywa powinny wciąż być jędrne.
Dodaj ryż i przypraw do smaku curry, ale ostrożnie, danie nie powinno być zbyt ostre (curry jest tu tylko dodatkiem). Na koniec dodaj skrojonego w kostkę ananasa. Wymieszaj delikatnie. Trzymaj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby smaki połączyły się, po czym zdejmij z ognia.
Krewetki na ryżu curry
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: