- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Skladniki
750g krewetek olbrzymich (gambas) – bez skorupek, sam miazsz
500 ml mleka kokosowego
2 rozgniecione zabki czosnku
2 cebule pokrojone na plasterki
2 lyzeczki curry
1 lyzka oleju
2 papryczki ostre bez ziarenek, drobno pokrojone
1 lyzeczka szafranu
1 lyzeczka soli
Zaczynamy od obrania krewetek (lub kupujemy od razu mrozony miazsz).
Podduszamy cebule na oleju. Dodajemy czosnek, papryke, szafran i curry. Pozostawiamy na srednim ogniu 1 minute, dobrze mieszajac. Dodajemy mleko kokosowe i sol. Gotujemy bez przykrycia 10 minut na srednim ogniu. Po uplywie tego czasu dodajemy obrane krewetki, delikatnie mieszamy i gotujemy okolo 12 minut, az krewetki beda miekkie. Podajemy od razu.
750g krewetek olbrzymich (gambas) – bez skorupek, sam miazsz
500 ml mleka kokosowego
2 rozgniecione zabki czosnku
2 cebule pokrojone na plasterki
2 lyzeczki curry
1 lyzka oleju
2 papryczki ostre bez ziarenek, drobno pokrojone
1 lyzeczka szafranu
1 lyzeczka soli
Zaczynamy od obrania krewetek (lub kupujemy od razu mrozony miazsz).
Podduszamy cebule na oleju. Dodajemy czosnek, papryke, szafran i curry. Pozostawiamy na srednim ogniu 1 minute, dobrze mieszajac. Dodajemy mleko kokosowe i sol. Gotujemy bez przykrycia 10 minut na srednim ogniu. Po uplywie tego czasu dodajemy obrane krewetki, delikatnie mieszamy i gotujemy okolo 12 minut, az krewetki beda miekkie. Podajemy od razu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: