Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jak zdążyłam się zorientować z różnych wypowiedzi, kapustę postną podaje się do smażonego karpia, a nawet z ziemniakami. Ja podaję kapustę jako oddzielne danie, obłożoną krokietami orzechowymi. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje.
Składniki
30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżka najdrobniej posiekanej naci pietruszki
jajko i bułka do panierowania
masło do smażenia
Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jajko, łyżkę tartej bułki i natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, a ja nie mam ochoty stać długo podczas kolacji wigilijnej przy kuchni, w przeddzień, zaraz po przygotowaniu ciasta, formuję małe krokiety, panieruję je w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia krokietów, ale na tyle długo, żeby doszły w środku. Następnego dnia, tuż przed podaniem, znów kładę je na rozgrzane masło i powoli podgrzewam, przy okazji rumieniąc je apetycznie. Zaraz po usmażeniu podawać je z postną kapustą z grzybami. Kto ma czas i chęć może zrobić krokiety w wigilię i podawać prosto z patelni.
Składniki
30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżka najdrobniej posiekanej naci pietruszki
jajko i bułka do panierowania
masło do smażenia
Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jajko, łyżkę tartej bułki i natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, a ja nie mam ochoty stać długo podczas kolacji wigilijnej przy kuchni, w przeddzień, zaraz po przygotowaniu ciasta, formuję małe krokiety, panieruję je w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia krokietów, ale na tyle długo, żeby doszły w środku. Następnego dnia, tuż przed podaniem, znów kładę je na rozgrzane masło i powoli podgrzewam, przy okazji rumieniąc je apetycznie. Zaraz po usmażeniu podawać je z postną kapustą z grzybami. Kto ma czas i chęć może zrobić krokiety w wigilię i podawać prosto z patelni.