Krokiety orzechowe*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jak zdążyłam się zorientować z różnych wypowiedzi, kapustę postną podaje się do smażonego karpia, a nawet z ziemniakami. Ja podaję kapustę jako oddzielne danie, obłożoną krokietami orzechowymi. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje.

Składniki
30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków
10 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
czubata łyżka tartej bułki
łyżka najdrobniej posiekanej naci pietruszki
jajko i bułka do panierowania
masło do smażenia

Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jajko, łyżkę tartej bułki i natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, a ja nie mam ochoty stać długo podczas kolacji wigilijnej przy kuchni, w przeddzień, zaraz po przygotowaniu ciasta, formuję małe krokiety, panieruję je w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia krokietów, ale na tyle długo, żeby doszły w środku. Następnego dnia, tuż przed podaniem, znów kładę je na rozgrzane masło i powoli podgrzewam, przy okazji rumieniąc je apetycznie. Zaraz po usmażeniu podawać je z postną kapustą z grzybami. Kto ma czas i chęć może zrobić krokiety w wigilię i podawać prosto z patelni.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
A w jakiej kolejności dań je podajesz Margot? Bo ja w tym roku dostałam zamówienie na zrobienie tych krokietów (na wigilię jestem zaproszona) i nie wiem czy podadzą je do kapusty, czy też właśnie jako samodzielne danie, Jeśli to ostatnie, chciałabym wiedzieć przed czym i po czym je podać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Seniorka
u mnie jest taki zwyczaj ,że Wigilijne dania serwuje się wszystko razem
Jak mamy juz pierogi polepione i te krokiety to je szybko smażymy (pierogi gotujemy) i wszystko razem ląduje na stole ,żeby nie odchodzić od stołu
za często
I każdy je kiedy chce
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,445
3
38
Identyczne robię
fiesgrins.gif
U nas z sosem grzybowym zawsze są.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Jak widzisz Evva, każdy podaje te same krokiety z czym innym, albo solo, i wszystkim smakują i do wszystkiego pasują. Spróbuj, są naprawdę dobre. Ja pozostanę przy kapuście, bo wszyscy na to czekają.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Robie bardzo podobnie, tylko ze u nas nigdy nie bylo to wigilijne danie, a takie 'normalne', codzienne
icon_wink.gif
 

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Właśnie znalazłam te paszteciki w jednej z gazet - jako dodatek do barszczu...
icon_smile.gif


Tak czy inaczej przekonałyście mnie musze spróbować.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
robilam dzisiaj w parze z barszczem czerwonym jako probe generalną przed Wigilią.
częśc zgodnie z oryginałem -z pietruszką a częśc z koperkiem.
o maaaamo,jakie to pyszne.
myslalam ze smak bedzie bardziej kartoflany a tu mile zaskoczenie , domiowal wykwintny smak orzechowy.nawet domowy niejadek -wybrzydzak mlaskał.
Senorko taradycyjnie juz
b020.gif


ps.rzeczywiscie dobrze jest pamiętac przy smażeniu o niewielkim ogniu i małej ilosci tluszczu,bo krokiety mają tendencje do >>zasysania<< go.
 

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
zrobiłam do żeberek w piwie i stwierdzam że bardzo dobre, dzieci sie zajadały, mówią ze pyszcze te orzeszkowe ziemniaczkowe kotleciki:)
na wigilie zaserwuje do barszczu.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Polecam do różnych potraw, a nawet solo. Wszystkie cinki wypowiedziały się pochlebnie o tych prostych, a jakże smacznych
lecker.gif
krokiecikach. Bardzo się cieszę z tych opinii i dziękuję. Pozdrowienia
wink.gif
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,631
0
36
Jezeli i w tym roku drogie Panie robia te krokieciki to ja bardzo poprosze o fotografie. Wzrokowcem jestem i bardzo chcialabym je zobaczyc. Jestem pewna ze gdy juz je ujze to w przyszlym roku zagoszcza i u mnie.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
weerka @ 29 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=916296robilam dzisiaj w parze z barszczem czerwonym jako probe generalną przed Wigilią.
częśc zgodnie z oryginałem -z pietruszką a częśc z koperkiem.
o maaaamo,jakie to pyszne.
myslalam ze smak bedzie bardziej kartoflany a tu mile zaskoczenie , domiowal wykwintny smak orzechowy.nawet domowy niejadek -wybrzydzak mlaskał.
Senorko taradycyjnie juz
b020.gif


ps.rzeczywiscie dobrze jest pamiętac przy smażeniu o niewielkim ogniu i małej ilosci tluszczu,bo krokiety mają tendencje do >>zasysania<< go.
Ja bym jednak była za smażeniem w nieco głębszym tłuszczu, wtedy wbrew pozorom, zasysają mniej.