Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Krokiety orzechowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 784316" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Jak zdążyłam się zorientować z różnych wypowiedzi, kapustę postną podaje się do smażonego karpia, a nawet z ziemniakami. Ja podaję kapustę jako oddzielne danie, obłożoną krokietami orzechowymi. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków</p><p>10 dkg zmielonych orzechów włoskich</p><p>1 jajko</p><p>czubata łyżka tartej bułki</p><p>łyżka najdrobniej posiekanej naci pietruszki</p><p>jajko i bułka do panierowania</p><p>masło do smażenia</p><p></p><p>Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jajko, łyżkę tartej bułki i natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, a ja nie mam ochoty stać długo podczas kolacji wigilijnej przy kuchni, w przeddzień, zaraz po przygotowaniu ciasta, formuję małe krokiety, panieruję je w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia krokietów, ale na tyle długo, żeby doszły w środku. Następnego dnia, tuż przed podaniem, znów kładę je na rozgrzane masło i powoli podgrzewam, przy okazji rumieniąc je apetycznie. Zaraz po usmażeniu podawać je z postną kapustą z grzybami. Kto ma czas i chęć może zrobić krokiety w wigilię i podawać prosto z patelni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 784316, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jak zdążyłam się zorientować z różnych wypowiedzi, kapustę postną podaje się do smażonego karpia, a nawet z ziemniakami. Ja podaję kapustę jako oddzielne danie, obłożoną krokietami orzechowymi. Spróbujcie, może i Wam zasmakuje. [B]Składniki[/B] 30 dkg świeżo ugotowanych ziemniaków 10 dkg zmielonych orzechów włoskich 1 jajko czubata łyżka tartej bułki łyżka najdrobniej posiekanej naci pietruszki jajko i bułka do panierowania masło do smażenia Ziemniaki utłuc na miazgę, dodać zmielone orzechy, jajko, łyżkę tartej bułki i natkę pietruszki. Posolić do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć, a ja nie mam ochoty stać długo podczas kolacji wigilijnej przy kuchni, w przeddzień, zaraz po przygotowaniu ciasta, formuję małe krokiety, panieruję je w jajku i bułce tartej i smażę na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia krokietów, ale na tyle długo, żeby doszły w środku. Następnego dnia, tuż przed podaniem, znów kładę je na rozgrzane masło i powoli podgrzewam, przy okazji rumieniąc je apetycznie. Zaraz po usmażeniu podawać je z postną kapustą z grzybami. Kto ma czas i chęć może zrobić krokiety w wigilię i podawać prosto z patelni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Krokiety orzechowe*
Top
Bottom