- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Większość osób ma swój ulubiony sposób przygotowania naleśników, dlatego tutaj podaję jedynie przepis na nadzienie. Bardzo polecam: delikatne ciasto naleśnikowe wspaniale komponuje się z pikantnie przyprawionym brokułem, tworząc lekki lecz pożywny obiad, idealny na lato.
2 średnie brokuły
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera (twardy, nie miękki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Brokuły umyć, pokroić na mniejsze części, ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
W międzyczasie usmażyć naleśniki.
Ugotowane brokuły zemleć na jednolitą masę (malakserem lub blenderem). Dodać utarty na drobnej tarce żółty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać sól i pieprz - spróbować. Ponieważ naleśniki są delikatne w smaku, masa do nadziewania powinna być wyrazista i dość pieprzna.
Naleśniki nadziewać i formować z nich krokiety. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Zrumienić na niedużej ilości oleju.
Ta ilość nadzienia wystarcza na 10 krokietów.

2 średnie brokuły
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera (twardy, nie miękki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Brokuły umyć, pokroić na mniejsze części, ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
W międzyczasie usmażyć naleśniki.
Ugotowane brokuły zemleć na jednolitą masę (malakserem lub blenderem). Dodać utarty na drobnej tarce żółty ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać sól i pieprz - spróbować. Ponieważ naleśniki są delikatne w smaku, masa do nadziewania powinna być wyrazista i dość pieprzna.
Naleśniki nadziewać i formować z nich krokiety. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Zrumienić na niedużej ilości oleju.
Ta ilość nadzienia wystarcza na 10 krokietów.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: