- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Z podanych składników możecie zrobić jednego, ogromnego krokodyla, lub dwa mniejsze 
Polecam
Ciasto:
* 25g drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 kg mąki
* jajko
* 1/2 łyżeczki cukru
* 250ml ciepłego mleka
* 6 łyżek masła
W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz:
* 0.5 kg mięsa mielonego
* 30 dag pieczarek
* cebula
* przyprawy
Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.
Mieszamy razem mięso i pieczarki.
Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.
Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon:
Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos, formujemy głowę i ogon, który lekko zawijamy w bok.
Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:
Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły i wyrostki na pancerzu.
Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175o) i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy do roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.
Smacznego
Polecam

Ciasto:
* 25g drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 kg mąki
* jajko
* 1/2 łyżeczki cukru
* 250ml ciepłego mleka
* 6 łyżek masła
W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz:
* 0.5 kg mięsa mielonego
* 30 dag pieczarek
* cebula
* przyprawy
Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.
Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.
Mieszamy razem mięso i pieczarki.
Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.
Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon:

Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos, formujemy głowę i ogon, który lekko zawijamy w bok.
Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:

Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły i wyrostki na pancerzu.
Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175o) i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy do roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.
Smacznego

