Krokodyl z ciasta drożdżowego

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Z podanych składników możecie zrobić jednego, ogromnego krokodyla, lub dwa mniejsze ;)

Polecam
icon_smile.gif

Ciasto:

* 25g drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 kg mąki
* jajko
* 1/2 łyżeczki cukru
* 250ml ciepłego mleka
* 6 łyżek masła

W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Farsz:

* 0.5 kg mięsa mielonego
* 30 dag pieczarek
* cebula
* przyprawy

Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy.

Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku.

Mieszamy razem mięso i pieczarki.

Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Prostokąt przenosimy na blaszkę do pieczenia ( wcześniej posmarowaną masłem i podsypaną mąką ), na środek wykładamy nadzienie.

Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon:

krok1ghhsmallcustom.jpg

Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos, formujemy głowę i ogon, który lekko zawijamy w bok.

Krokodyl po złożeniu wygląda mniej więcej tak:

krokmmmsmallcustom.jpg

Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły i wyrostki na pancerzu.

Z pozostałego ciasta robimy oczy ( rolujemy ciasto i zawijamy brzegami do siebie) i łapki.

krokommmdylsmallcustom.jpg

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 175o) i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy do roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.

Smacznego
icon_smile.gif

krokodyl028small.jpg

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Russakaja, a gdzie Ty mieszkasz?
gruebel_2.gif
Jeśli można wiedzieć....
Artystka, ani słowa więcej!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Byłam nieostrożna i pokazałam tego krokodyla swojemu mężowi. Co mi do głowy przyszło
dump.gif
teraz nijak nie przetłumaczę że to nie do zrobienia a sama już tego raczej nie zjem
cry_1.gif

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Pan Krokodyl do zrobienia jest bardzo prosty, proszę mi wierzyć
icon_mrgreen.gif
Może co jedynie ja niezbyt zrozumiale tłumaczę
icon_rolleyes.gif
, ale robi się go szybko. Pierwszego składałam ciut dłużej, bo to był mój pierwszy raz, ale drugi poszedł już jak błyskawica
icon_wink.gif

Samanta, mała wieś w lubelskim
icon_smile.gif

Dziękuję za uznanie
cvety.gif

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Pan Krokodyl został wpałaszowany przez Przyszłego Męża. Powiedział, że: "kroiło się super,tak na paski, przeniosłem na talerz, polałem ketchupem i...ogień!"
icon_mrgreen.gif

A farsz podobno nie wypada przy porcjowaniu
lecker.gif
Niestety swojego zdania nie powiem, bo jak wyjmowałam z piekarnika drugiego krokodyla to Luby z dumnym uśmiechem przyniósł do kuchni sam ogon tego pierwszego ;)
A drugiego dostał do domu, co by na kolację miał
icon_wink.gif

Aha, i wcinał go na gorąco ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dzięki Joanno
icon_smile.gif
Widziałam to dawno temu tylko stronki nie potrafiłam znaleźć. Szukałam, szukałam i spokoju mi nie dawało
icon_smile.gif
a tu proszę jest!!!

Co nie umniejsza Ruskaya, bo upiekła bardzo ładnego krokodyla. A z opisu wynika, że bardzo smacznego ;)

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Dziękuję h-elen
cvety.gif

Joanna,link przydatny, osoby które będą chciały krokodyla zrobić mają tam bardziej szczegółowo pokazane co i jak
icon_wink.gif
Zresztą, przecież nie twierdzę, że to przepis autorski, więc nic dziwnego że w sieci jest mnóstwo przepisów na to danie
icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
icon_razz.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

renarde

Member
Lis 23, 2010
397
0
0
na niedzielny obiad zaserwowałam pieczonego krokodyla.
icon_mrgreen.gif

moje uwagi: zrobiłam dwa małe (malutki piekarnik mam), i we dwójkę ledwo zjedliśmy jednego
icon_wink.gif
; musiałam namotać z mąkami i chociaż 150 g podmieniłam na razową
icon_razz.gif
bez problemu.
następnym razem zredukuję ilość ciasta, bo My przyzwyczajeni do rzeczy typu calzone i większego udziału farszu w całej potrawie
icon_smile.gif
sam farsz natomiast smaczny (dorzuciłam jeszcze przecieru pomidorowego), ale troszkę się sypał, tak jak się bałam. może na zimno będzie się lepiej trzymał
icon_wink.gif

i ciasto fajne, dobrze się z nim pracuje, czuję, że następnym razem inne zwierzątka też powstaną
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy