- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Królewiec
Placki miodowe i biszkopt przekładane masą budyniową
składniki
Biszkopt z 3-4 jajek
Ciasto miodowe:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Krem:
1/2 l mleka
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
c. waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto( można schłodzić przed pieczeniem ). Upiec dwa placki na złoty kolor.
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń , przestudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, na puch. Placki przekładać masą w następujący sposób: placek midowy, masa, biszkopt, masa, placek miodowy. Po wierzchu polać polewą czekoladową.
dodatkowe informacje
Ciasto musi trochę postać (np. przez noc)dopiero wtedy placki miodowe zmiękną i będzie dobre.
Placki miodowe i biszkopt przekładane masą budyniową
składniki
Biszkopt z 3-4 jajek
Ciasto miodowe:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Krem:
1/2 l mleka
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
c. waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto( można schłodzić przed pieczeniem ). Upiec dwa placki na złoty kolor.
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń , przestudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, na puch. Placki przekładać masą w następujący sposób: placek midowy, masa, biszkopt, masa, placek miodowy. Po wierzchu polać polewą czekoladową.
dodatkowe informacje
Ciasto musi trochę postać (np. przez noc)dopiero wtedy placki miodowe zmiękną i będzie dobre.