Królewiec

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Królewiec

Placki miodowe i biszkopt przekładane masą budyniową
składniki
Biszkopt z 3-4 jajek

Ciasto miodowe:
30 dkg mąki
15 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody

Krem:
1/2 l mleka
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
c. waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej

sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto( można schłodzić przed pieczeniem ). Upiec dwa placki na złoty kolor.
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń , przestudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu, na puch. Placki przekładać masą w następujący sposób: placek midowy, masa, biszkopt, masa, placek miodowy. Po wierzchu polać polewą czekoladową.

dodatkowe informacje
Ciasto musi trochę postać (np. przez noc)dopiero wtedy placki miodowe zmiękną i będzie dobre.

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
kurcze, a ja od mamy, az z ciekawosci jutro na gg ja zlapie i sie zapytam skad ona to wziela:) Nie wiem tylko czy ona sama bedzie pamietac bo te ciacho to juz z 10 lat mama piecze
Z Garbowa niestety nikogo nie znam , nawet nie wiem gdzie to jest :oops: :oops:

Sprawdze dzisiaj jeszcze raz dokladnie skladniki coby sie upewnic czy jest identyczne :mrgreen: :mrgreen:

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Ciasto kruche:
30 dag mąki,
8 dag cukru,
2 łyżki miodu, może być sztuczny,
1 jajko,
1/2 lyżeczki sody,
15 dag margaryny.

Biszkopt:
5 jajek,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:
8 dag cukru,
cukier waniliowy,
2 szklanki mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 margaryna.

Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części, osobno upiec na złoty kolor.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Połączyć z przesianą mąką i proszkiem. Upiec na złoty kolor w tej samej blasze co kruche placki.
Mleko zagotować z cxukrem i margaryną (odlać pół szklanki). W odlanym mleku rozprowadzić mąkę, wlać na wrzące mleko, podgrzewać aż budyń zgęstnieje (ma być dość rzadki). Na kruchy placek wylej część gorącej masy, przykryć biszkoptem, wylać masę i na wierzch nałożyć kruchy placek spodem do góry. Wierzch można polać masą albo polewą czekoladową, wstawić do lodowki.
Smacznego.

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
sonja ciasto to robie od bardzo dawna, i jest dosc czesto na mojej mamy stole- bardzo smac zne
icon_smile.gif

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
Boszzz, mam nadzieję że nie powielilam przepisu, który gdzieś tu już jest???? ten akurat mam od koleżanki z liceum, też robię je od lat, chociaż troszkę mi się już znudziło. jest za to pyszne i nie sposób je zepsuć.

żonka73

Member
Lut 27, 2005
85
0
0
Polecam ten placuszek jest dobry na każdą okazje
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

U mnie na stole gosci dosyć czesto .
Do masy czasem dodaje czekoladę pokrojoną w kostkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Wczoraj piekłem z kumplem, żeby poczęstować czymś na jednym międzynarodowym spotkaniu - w końcu nasz Dzień Niepodległości i warto nieco szumu wokół tego zrobić
icon_smile.gif

Przepis był od mamy Roberta - prawie że bliźniaczy. Zatytułowany: "Miodowe". A od dzisiaj mówią tu na to: The Independence Day Cake. (hmmm Ciasto Dnia Niepodległości
gruebel_2.gif
)

Bardzo polecam, znika przeszybko
icon_smile.gif
.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Grzechu aka zombers @ 11 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=393257Wczoraj piekłem z kumplem, żeby poczęstować czymś na jednym międzynarodowym spotkaniu - w końcu nasz Dzień Niepodległości i warto nieco szumu wokół tego zrobić
icon_smile.gif

Przepis był od mamy Roberta - prawie że bliźniaczy. Zatytułowany: "Miodowe". A od dzisiaj mówią tu na to: The Independence Day Cake. (hmmm Ciasto Dnia Niepodległości
gruebel_2.gif
)

Bardzo polecam, znika przeszybko
icon_smile.gif
.
A czy ono jest miękkie od razu czy trzeba czekać?
gruebel_2.gif
Podobny przepis jest na Leona, ale Leon dopiero po 24 godz jest miękki i nadaje się do krojenia. Te placki miodowe...

A przepis na to ciasto jest bardzo często w gazetach itp
icon_lol.gif
jako odświętne
icon_rolleyes.gif

Leona też robię na święta jakieś
dump.gif

Grzechu

Moderator
Cze 15, 2006
3,403
0
0
Nasze musiało czekać. Dostało 18 godzin i było świetne, ale wierzę, że przy dłuższym czekaniu byłoby jeszcze lepsze.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Robię królewca od wielu lat - to jedne z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Przepis mam prawie identyczny, tylko masę budyniową robię inaczej - gotuję mleko, cukier i masło - do tego dodaję mąki i takim gorącym budyniem przekładam placki. Do ciasta miodowego dodaję odrobinę cynamonu a polewę obowiązkowo posypuję kokosem. Ciasto musi trochę poleżeć, wtedy jest najlepsze.

strzelec

Member
Paź 19, 2006
1
0
0
Witam u nas to jest chyba stefanek,czy ktoś spotkał się z tą nazwą

Załączniki

• 10gda3s.gif
    10gda3s.gif
    50.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
A ja jadłam kiedyś takie cuś, tylko z duza ilością orzechów włoskich na wierzchu. Te orzechy takim jakimś karmelem były posklejane. Macie może pomysł jak to zrobić? To znaczy te orzechy?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy