Krolewiec

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Królewiec:

Ciasto:

3 szkl mąki tortowej
2 jajka
½ szkl cukru pudru
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki miodu
1/2 kostki masla

Z powyzszych skladnikow zagniesc cisto. Podzielic na 3 rowne czesci, ja rozwalkowuje, przykladam jakas forme do pieczenia wielkosci sredniej tortownicy lub blaszki prostokatnej i od tego odkrajam ciasto.
Upiec w temp. 180 st. ok 10 minut. Nie przypalic!

Masa:

3 szkl. mleka
6-7 lyzek kaszki manny
3/4- 1 szkl. cukru

Z tych skladnikow ugotowac gesta kaszke.

1 i 1/2 kostki masla + 2 zoltka - utrzec, dodawac kaszke po lyzce.

Do tego dodac sok z jednej malej cytryny.
Na koncu dodac sok z 1 cytryny.

Kremem przelozyc platy ciasta, mozna od razu, a mozna tez po kilku dniach, wowczas ciasto zmiekne, ale to i tak nie ma znaczenia, poniewaz ciasto mieknie od masy tak czy inaczej. Uwaga na platy ciasta, po upieczeniu sa kruche i lamliwe.
icon_biggrin.gif

Wierzch mozna posypac orzeszkami lub polac polewa, co kto lubi, ja scieram troszke gorzkiej czekolady.

Dla zachety zdjecie, troszke nieostre mi wyszlo. :roll:
krolewiec019gg.jpg

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

U mnie to ciasto - zresztą piekę je od około 15 lat to miodownik(trochę inne proporcje więcej miodu też, w masie o wiele mniej masła ).
A ciasto królewiec to 2 placki miodowe + placek biszkoptowy+masa. Jak te nazwy są mylące.
Córka bardzo go lubi(świąteczny standard) i robiłam na uroczystości szkolne :cheers:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
icon_smile.gif

U mnie to ciasto - zresztą piekę je od około 15 lat to miodownik(trochę inne proporcje więcej miodu też, w masie o wiele mniej masła ).
A ciasto królewiec to 2 placki miodowe + placek biszkoptowy+masa. Jak te nazwy są mylące.
Córka bardzo go lubi(świąteczny standard) i robiłam na uroczystości szkolne :cheers:
No wlasnie z tymi nazwami. Ja pare lat temu szukajac miodownika wlasnie, dostalam ten przepis na ciasto, ktore znalam jako miodownik, ale zostal Krolewiec. Spotkalam sie jeszcze z nazwa Krolewicz :roll:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Dzieki Syso

Na pewno sprobuje....tylko pewnie gdzies za 2 dni, bo wczoraj napieklam bulek drozdzowych z kruszonka- pokazna ilosc :lol: :lol: :lol: :lol: - nawet moj maz potrzebuje na nie 2 dni :lol: :lol: :lol: :lol:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
A moja mama robi stefanke z herbatnikow i masy maslano- kakaowej...cos w tym stylu :dump: :dump: :dump: :dump: :dump:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,772
0
0
no- nazywać to można różnie- ale fakt faktem, że to przepyszne ciasto. Moja Mama zawsze robi na Święta a także dla mnie do szkoły np. na klasową Wigilię. Znika pierwsze
icon_smile.gif

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam to ciasto......z biszkoptem w srodku ( jak u BeatySz..........wydawalo mi sie, ze bedzie wygladac ciekawiej........teraz stoi i czeka na jutro :mniam: ..........nie omieszkalam troszke go obskubac, ale to ciemne ciasto jeszcze twarde..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zapowiada sie pysznie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Stefson

Member
Mar 31, 2008
5
0
0
A ja chyba jednak jestem kompletnym cukierniczym beztalenciem, bo wszystko mi wyszło inaczej, niż powinno... Może to wynikło z faktu, że użyłam margaryny zamiast masła (nigdy więcej kremu na margarynie!), ale ciasto wyszło mi całkiem miękkie (nawet placek, który ze względu na grubość piekłam trochę dłużej i za mocno się zrumienił), ani trochę nie miodowe w smaku i w dodatku jakieś takie gorzkie, nie mam pojęcia, czemu...
Masa za to jest potwornia margarynowo-żółto-mdła i dość rzadka, chociaż sama kaszka, trzeba przyznać, wyszła mi pierwszorzędnie...
icon_mrgreen.gif
Ach...no i zapomniałam dodać soku z cytyny, przypomniało mi się dopiero jak nałożyłam już drugi placek na pierwszą warstwę masy, więc do pozostałej porcji kremu dodałam sok z połówki cytryny i teraz jest takie słodko - kwaśne
icon_lol.gif

Hmmm...może następnym razem pójdzie lepiej
icon_wink.gif

Pozdrawiam
icon_smile.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,266
0
36
Niewatpliwie, kasza z margaryna musi smakowac obrzydliwie. Zupelnie inaczej smakuje masa zrobiona wg tego przepisu.
A ciasto jest gorzkie, bo spalone. Te z dodatkiem miodu maja tendencje do szybkiego rumienienia.

Stefson

Member
Mar 31, 2008
5
0
0
Domyślam się, że z masłem jest lepiej, ale zauważyłam, że w kilku podobnych przepisach w kremie też występuje margaryna, więc postanowiłam spróbować. No i to był błąd, ewidentnie. Za to co do ciasta nie mogę się zgodzić - na pewno nie było spalone, wręcz przeciwnie, jeden z placków wydawał mi się nawet za jasny ( w ogóle się nie przyrumienił, nie mówiąć już o spaleniu), dlatego następne trzymałam w piekarniku odrobinę dłużej. To była gorycz innego rodzaju - taka bardziej "chemiczna". Zastanawiam się, czy to mogła być soda... Ale soda chyba nie ma wyraźnego smaku, prawda?

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Dopiero teraz zobaczylam odpowiedzi.
icon_biggrin.gif
Zgadzam sie z Lis, gorzkie to znaczy, ze za dlugo pieczone moglo byc. Ja pieke te placki pare minut, do zrumienienia, nie moga byc za dlugo w piecu. Moze tez za duzo sody
gruebel_2.gif
A jesli chodzi o margaryne, to ja nie uzywam, bo nie cierpie tego smaku i zapachu, moim zdaniem psuje kazde ciasto. Kiedys jeszcze uzywalam Kasie czasami, ale to bylo dawno. Moj maz czasem sie buntuje to mu kupie smarowidlo do kanapek, bo on sie denerwuje, ze z rana maslo sie nie smaruje na kanapce, ale tylko wtedy jak sam musi sobie zrobic.
icon_wink.gif

Zatem wyobrazam sobie, ze ta masa byla obrzydliwa z margaryna. Sok z cytryny musi byc, wowczas krem jest bardziej orzezwiajacy. Sprobuj z maslem i krocej piecz placki, mam nadzieje, ze bedzie smakowalo
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,227
3
38
A ja lubię masę z margaryną (zresztą tylko takie robię) i dla mnie nie jest obrzydliwa, używam tylko jednej jedynej margaryny Bielskiej. Masy z masłem są jak dla mnie za bardzo twarde i takie maślane
icon_wink.gif
, z margaryną bardziej delikatne. Ale kwestia gustu, a smak w dużej mierze zależy od przyprawienia masy dodatkami : alkoholem, cytryną itp. Nie sądzę, żeby użyta do kremu margaryna zamiast masła aż tak znacznie wpłynęła na smak masy, żeby ta była obrzydliwa. No chyba, że to też zależy od użytej margaryny.

Natomiast do smarowania pieczywa używam tylko masła ( moje się rozsmarowuje zawsze, bo nie trzymam w lodówce, nie cierpię masła z lodówki
icon_mrgreen.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy