Królewiec:
Ciasto:
3 szkl mąki tortowej
2 jajka
½ szkl cukru pudru
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki miodu
1/2 kostki masla
Z powyzszych skladnikow zagniesc cisto. Podzielic na 3 rowne czesci, ja rozwalkowuje, przykladam jakas forme do pieczenia wielkosci sredniej tortownicy lub blaszki prostokatnej i od tego odkrajam ciasto.
Upiec w temp. 180 st. ok 10 minut. Nie przypalic!
Masa:
3 szkl. mleka
6-7 lyzek kaszki manny
3/4- 1 szkl. cukru
Z tych skladnikow ugotowac gesta kaszke.
1 i 1/2 kostki masla + 2 zoltka - utrzec, dodawac kaszke po lyzce.
Do tego dodac sok z jednej malej cytryny.
Na koncu dodac sok z 1 cytryny.
Kremem przelozyc platy ciasta, mozna od razu, a mozna tez po kilku dniach, wowczas ciasto zmiekne, ale to i tak nie ma znaczenia, poniewaz ciasto mieknie od masy tak czy inaczej. Uwaga na platy ciasta, po upieczeniu sa kruche i lamliwe.
Wierzch mozna posypac orzeszkami lub polac polewa, co kto lubi, ja scieram troszke gorzkiej czekolady.
Dla zachety zdjecie, troszke nieostre mi wyszlo.
Ciasto:
3 szkl mąki tortowej
2 jajka
½ szkl cukru pudru
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki miodu
1/2 kostki masla
Z powyzszych skladnikow zagniesc cisto. Podzielic na 3 rowne czesci, ja rozwalkowuje, przykladam jakas forme do pieczenia wielkosci sredniej tortownicy lub blaszki prostokatnej i od tego odkrajam ciasto.
Upiec w temp. 180 st. ok 10 minut. Nie przypalic!
Masa:
3 szkl. mleka
6-7 lyzek kaszki manny
3/4- 1 szkl. cukru
Z tych skladnikow ugotowac gesta kaszke.
1 i 1/2 kostki masla + 2 zoltka - utrzec, dodawac kaszke po lyzce.
Do tego dodac sok z jednej malej cytryny.
Na koncu dodac sok z 1 cytryny.
Kremem przelozyc platy ciasta, mozna od razu, a mozna tez po kilku dniach, wowczas ciasto zmiekne, ale to i tak nie ma znaczenia, poniewaz ciasto mieknie od masy tak czy inaczej. Uwaga na platy ciasta, po upieczeniu sa kruche i lamliwe.

Wierzch mozna posypac orzeszkami lub polac polewa, co kto lubi, ja scieram troszke gorzkiej czekolady.
Dla zachety zdjecie, troszke nieostre mi wyszlo.