Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Krolik duszony z warzywami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1546805" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis z Wysp, idealny na chlodne dni. Popularne danie, zwlaszcza jesienia, choc sezon na dzikie kroliki u nas caly rok. Mieso krolicze mozna nabyc w kazdym duzym sklepie i na jarmarkach, lub tak jak u nas od kolegi, ktory regularnie zmuszony jest przetrzebiac ich populacje. Dwa mlode kroliki to poltorej sporego kurczaka. Dwa obiady dla 4 osob swobodnie. Rubinowe <em>ale</em> smakuje doskonale solo w trakcie przygotowywania potrawy (przed i po rowniez), ale szczerze - niezle tez smakuje w polaczeniu z kroliczym miesem, ktore jest dosc ciemne, aromatyczne, znacznie mniej jednak niz ptaki czy jelenie. W dodatku malo na kroliku tluszczu. Dusic je najlepiej w piecu, wolno, ok 3godz., w 160-170C.</p><p></p><p>Jak wspomnialam potrawy wystarcza na dwa obiady i warto pokusic sie o zrobienie <em>pie</em> nastepnego dnia. Mieso sans kosci, sos wraz z warzywami, przelozyc do naczynie zaroodpornego. Ranty wysmarowac jajem roztrzepanym z woda, nalozyc plaster ciasta francuskiego lub kruchego, wybedzlowac jajkiem, naciac tu i owdzie i wstawic do pieca 220C na 20 min. Podac z surowkami z buraczkow, kapusty czerwonej, cebulek z octu etc.</p><p></p><p><strong>2 dzikie kroliki, mieso z koscia podzielone na porcje*</strong></p><p><strong>olej</strong></p><p><strong>maslo</strong></p><p><strong>2 marchewki, pokrojone na kawalki</strong></p><p><strong>1 cebula, rowniez w kawalkach</strong></p><p><strong>2 lodygi selera naciowego, posiekane z grubsza</strong></p><p><strong>4 duze zabki czosnku, posiekane</strong></p><p><strong>2 lyzki maki</strong></p><p><strong>300ml rubinowego ale, np Speckled Hen, mozna zastapic nieco ciemniejszym Hobgoblin</strong></p><p><strong>500-600ml drobiowego rosolu</strong></p><p><strong>kilka galazek tymianku</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>sporo pieprzu</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 160-170C.</p><p></p><p>Podzielone na czesci mieso, obsmazylam na dobrze rozgrzanym masle z olejem, np. rzepakowym, az zrumienilo sie z obu stron. Przelozylam do naczynia, odstawilam, a na pozostalym w garnku tluszczu przesmazylam warzywa. Posypalam maka, smazylam minute, nastepnie wlalam <em>ale</em>, a gdy zawrzalo, dolalam rosol, tymianek, kawali krolika, doprawilam do smaku. Sos od razu jest delikatnie gesty. Garnek wstawilam do pieca i dusilam ok 3 godz. Radze sprawdzic po 2 godzinach, mozna wtedy rowniez dodatkowo doprawic potrawe.</p><p></p><p>Podalam z pieczonymi ziemniakami i surowkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1546805, member: 1142"] Przepis z Wysp, idealny na chlodne dni. Popularne danie, zwlaszcza jesienia, choc sezon na dzikie kroliki u nas caly rok. Mieso krolicze mozna nabyc w kazdym duzym sklepie i na jarmarkach, lub tak jak u nas od kolegi, ktory regularnie zmuszony jest przetrzebiac ich populacje. Dwa mlode kroliki to poltorej sporego kurczaka. Dwa obiady dla 4 osob swobodnie. Rubinowe [I]ale[/I] smakuje doskonale solo w trakcie przygotowywania potrawy (przed i po rowniez), ale szczerze - niezle tez smakuje w polaczeniu z kroliczym miesem, ktore jest dosc ciemne, aromatyczne, znacznie mniej jednak niz ptaki czy jelenie. W dodatku malo na kroliku tluszczu. Dusic je najlepiej w piecu, wolno, ok 3godz., w 160-170C. Jak wspomnialam potrawy wystarcza na dwa obiady i warto pokusic sie o zrobienie [I]pie[/I] nastepnego dnia. Mieso sans kosci, sos wraz z warzywami, przelozyc do naczynie zaroodpornego. Ranty wysmarowac jajem roztrzepanym z woda, nalozyc plaster ciasta francuskiego lub kruchego, wybedzlowac jajkiem, naciac tu i owdzie i wstawic do pieca 220C na 20 min. Podac z surowkami z buraczkow, kapusty czerwonej, cebulek z octu etc. [B]2 dzikie kroliki, mieso z koscia podzielone na porcje* olej maslo 2 marchewki, pokrojone na kawalki 1 cebula, rowniez w kawalkach 2 lodygi selera naciowego, posiekane z grubsza 4 duze zabki czosnku, posiekane 2 lyzki maki 300ml rubinowego ale, np Speckled Hen, mozna zastapic nieco ciemniejszym Hobgoblin 500-600ml drobiowego rosolu kilka galazek tymianku sol sporo pieprzu[/B] Piec rozgrzalam do 160-170C. Podzielone na czesci mieso, obsmazylam na dobrze rozgrzanym masle z olejem, np. rzepakowym, az zrumienilo sie z obu stron. Przelozylam do naczynia, odstawilam, a na pozostalym w garnku tluszczu przesmazylam warzywa. Posypalam maka, smazylam minute, nastepnie wlalam [I]ale[/I], a gdy zawrzalo, dolalam rosol, tymianek, kawali krolika, doprawilam do smaku. Sos od razu jest delikatnie gesty. Garnek wstawilam do pieca i dusilam ok 3 godz. Radze sprawdzic po 2 godzinach, mozna wtedy rowniez dodatkowo doprawic potrawe. Podalam z pieczonymi ziemniakami i surowkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Krolik duszony z warzywami
Top
Bottom