Krówka na krakersach

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Proporcje na ciasto o wymiarach ok. 25x25 cm

* 2 opakowania krakersów - każde po 180 g (moim zdaniem najlepsze Lajkonik)

Masa krówkowa
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 100 g masła

Mleko w puszce gotować ok. 2,5 godziny w garnku z wodą (lub 35-40 minut w szybkowarze i zostawić do powolnego stygnięcia).
Lekko przestudzone przełożyć do miski i utrzeć z masłem.


Masa budyniowa

* 375 ml mleka
* 100 g cukru
* 300 g śmietany 18% (tj. ok 1 1/3 szklanki)
* 6 płaskich łyżek mąki pszennej
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 100 g masła

Mleko zagotować z cukrem.
Śmietanę wymieszać z obiema rodzajami mąki (najlepiej trzepaczką rózgą) i cały czas mieszając dolać ok. 20 łyżek gorącego mleka z cukrem.
Wlać do gorącego mleka i mieszając gotować 4-5 minut. Dodać masło i wymieszać.


Na wierzch

* posiekane i uprażone orzechy


Wykonanie
Krakersy podzielić na 4 części (powinno być po 20 sztuk).

Wykładać wg poniższej kolejności:

krakersy (4x5 sztuk)
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)
krakersy
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)


Wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin.
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Agatko,
w s p a n i a ł e ciasto!
daumen.gif
mniam.gif
budzi moje skojarzenia z batonikami Twix

ta masa budyniowa idealnie komponuje się ze słodkim ulepkiem krówki - nie ma mdławego posmaku typowych mas budyniowo-maślanych, ale jest leciutko kwaskowo-śmietanowa - chyba dzięki dodatkowi śmietany 18%,

kupiłam gotową masę krówkową Gostynina, więc odpadło mi 2,5-godzinne gotowanie puszki
icon_lol.gif

masę rozgrzałam z masłem w garnuszku, żeby dała się łatwo rozsmarować

miałam sporą blaszkę (poszło w sumie 2,5 opakowania krakersów), więc przekładałam tak:
krakersy
gorąca masa budyniowa
krakersy
gorąca masa krówkowa

tym razem robiłam bez orzechów, ale z pewnością znajdą się następnym razem na wierzchu ciasta
lecker.gif
imho bardzo dobrze będą tu pasowały ziemne
fiesgrins.gif


ciasto przeleżakowało sobie (po ostygnięciu) w lodówce dobre 16 h.
rodzince bardzo smakowało i - jeśli wszystkiego jeszcze dziś nie zeżarli - to możliwe, że będzie zdjęcie
icon_mrgreen.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
wczoraj znowu zrobiłam - tym razem w małej kwadratowej blaszce:
-krakersy
-gorąca masa śmietanowo-budyniowa
-krakersy
-gorąca masa krówkowa
-krakersy
-gorąca masa śmietanowo-budyniowa
-krakersy
-gorąca masa krówkowa
-ponieważ nie miałam tym razem orzechów, wierzch posypałam pokruszonymi drobno krakersami

przeżyłam chwilę zwątpienia, gdy podczas podgrzewania masa śmietanowo-budyniowa zaczęła się nierównomiernie glucić od dna garnka - ale po chwili wszystko się pięknie i jednolicie rozmieszało.

ciasto jedzie do znajomych, tak więc znów nie będzie foty...

następnym razem spróbuję przygotować to ciasto z podwójną porcją śmietanowo-budyniowego kremu, który jest po prostu bezkonkurencyjny (świetnie przełamuje słodki ulepek masy krówkowej)
lecker.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zupełnie o nim zapomniałam! Cieszę się, że CI smakuje
icon_smile.gif

Niebawem zrobię, bo mi język ucieknie
anbetung.gif

 

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
Ze dwa lata się zbierałam... Przepis mi wpadł w oko ale nigdy nie było po drodze.

Użyłam krakersów kanapkowych Rarytas i gotowej masy krówkowej. Robi się fajnie, prosto. Jak dla mnie musi postać ze 24 godziny żeby krakersy zmiękły i smaki się przegryzły. I brakuje mi tu nuty alkoholu... Całość fajna i na pewno do powtórzenia
icon_biggrin.gif


20151018_115935.jpg


 

Załączniki

  • 20151018_115935.jpg
    20151018_115935.jpg
    200.4 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy