- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Proporcje na ciasto o wymiarach ok. 25x25 cm
* 2 opakowania krakersów - każde po 180 g (moim zdaniem najlepsze Lajkonik)
Masa krówkowa
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 100 g masła
Mleko w puszce gotować ok. 2,5 godziny w garnku z wodą (lub 35-40 minut w szybkowarze i zostawić do powolnego stygnięcia).
Lekko przestudzone przełożyć do miski i utrzeć z masłem.
Masa budyniowa
* 375 ml mleka
* 100 g cukru
* 300 g śmietany 18% (tj. ok 1 1/3 szklanki)
* 6 płaskich łyżek mąki pszennej
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 100 g masła
Mleko zagotować z cukrem.
Śmietanę wymieszać z obiema rodzajami mąki (najlepiej trzepaczką rózgą) i cały czas mieszając dolać ok. 20 łyżek gorącego mleka z cukrem.
Wlać do gorącego mleka i mieszając gotować 4-5 minut. Dodać masło i wymieszać.
Na wierzch
* posiekane i uprażone orzechy
Wykonanie
Krakersy podzielić na 4 części (powinno być po 20 sztuk).
Wykładać wg poniższej kolejności:
krakersy (4x5 sztuk)
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)
krakersy
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)
Wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin.
* 2 opakowania krakersów - każde po 180 g (moim zdaniem najlepsze Lajkonik)
Masa krówkowa
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 100 g masła
Mleko w puszce gotować ok. 2,5 godziny w garnku z wodą (lub 35-40 minut w szybkowarze i zostawić do powolnego stygnięcia).
Lekko przestudzone przełożyć do miski i utrzeć z masłem.
Masa budyniowa
* 375 ml mleka
* 100 g cukru
* 300 g śmietany 18% (tj. ok 1 1/3 szklanki)
* 6 płaskich łyżek mąki pszennej
* 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 100 g masła
Mleko zagotować z cukrem.
Śmietanę wymieszać z obiema rodzajami mąki (najlepiej trzepaczką rózgą) i cały czas mieszając dolać ok. 20 łyżek gorącego mleka z cukrem.
Wlać do gorącego mleka i mieszając gotować 4-5 minut. Dodać masło i wymieszać.
Na wierzch
* posiekane i uprażone orzechy
Wykonanie
Krakersy podzielić na 4 części (powinno być po 20 sztuk).
Wykładać wg poniższej kolejności:
krakersy (4x5 sztuk)
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)
krakersy
1/2 masy krówkowej
krakersy
1/2 masy budyniowej (ciepłej)
Wstawić do lodówki na co najmniej 10-12 godzin.