- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0

Krówki z białej czekolady
350 g miałkiego cukru (ale nie pudru)
30 g masła
szczypta soli
125 ml skondensowanego mleka
1 laska wanilii
300 g białej czekolady, posiekanej (co najmniej połamanej w kostki)
80 g orzeszków pistacjowych
Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia (18 cm). jak za duża, to zrobić do
zwykłej blachy wkładkę z folii aluminiowe, ja tak zrobiłam.
Do garnka wsypać cukier, sól, włożyć masło, wlać mleko. Rozciąć wanilię na pół
i wyskrobać środek do garnka. Resztę wanilii też dorzucić. Na średnim ogniu
doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając drewnianą łyżką (czekolada nie kocha
się z metalem, a biała to już w ogóle). Gotować 3 minuty na małym ogniu, ciągle
mieszając.
Zdjąć garnek z ognia, wyjąć wanilię. Wmieszać czekoladę i mieszać aż do
zupełnej gładkości. Dodać orzeszki i przelać do formy. Wstawić do lodówki do
zastygnięcia (ok. 2 h).
Pokroić w małą kostkę. Można przez tydzien przechowywać w lodówce. najlepiej
każdą kostkę wetknąć w papierową foremkę, bo inaczej trochę się sklejają.
Zamiast pistacji mogą być orzechy laskowe. Jesli komuś przeszkadzają nasionka
wanilii, to może użyć zapachu waniliowego, ale wg. mnie właśnie te czekoladki w
czarne kropki wyglądają genialnie. Aha, nie mogłam nigdzie dostać nie solonych
pistaji, więc kupiłam solone i wypłukałam. Też było OK.
z "Le Cordon Bleu. Czekolada" - Berek
ja marghe - dałam migdały
Ostatnią edycję dokonał moderator: