Krówki z białej czekolady

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
DEcGXhEbMkm1VFF1QX.jpg

Krówki z białej czekolady
350 g miałkiego cukru (ale nie pudru)
30 g masła
szczypta soli
125 ml skondensowanego mleka
1 laska wanilii
300 g białej czekolady, posiekanej (co najmniej połamanej w kostki)
80 g orzeszków pistacjowych

Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia (18 cm). jak za duża, to zrobić do
zwykłej blachy wkładkę z folii aluminiowe, ja tak zrobiłam.

Do garnka wsypać cukier, sól, włożyć masło, wlać mleko. Rozciąć wanilię na pół
i wyskrobać środek do garnka. Resztę wanilii też dorzucić. Na średnim ogniu
doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając drewnianą łyżką (czekolada nie kocha
się z metalem, a biała to już w ogóle). Gotować 3 minuty na małym ogniu, ciągle
mieszając.

Zdjąć garnek z ognia, wyjąć wanilię. Wmieszać czekoladę i mieszać aż do
zupełnej gładkości. Dodać orzeszki i przelać do formy. Wstawić do lodówki do
zastygnięcia (ok. 2 h).

Pokroić w małą kostkę. Można przez tydzien przechowywać w lodówce. najlepiej
każdą kostkę wetknąć w papierową foremkę, bo inaczej trochę się sklejają.

Zamiast pistacji mogą być orzechy laskowe. Jesli komuś przeszkadzają nasionka
wanilii, to może użyć zapachu waniliowego, ale wg. mnie właśnie te czekoladki w
czarne kropki wyglądają genialnie. Aha, nie mogłam nigdzie dostać nie solonych
pistaji, więc kupiłam solone i wypłukałam. Też było OK.

z "Le Cordon Bleu. Czekolada" - Berek

ja marghe - dałam migdały
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy