- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Wpisuję, bo ciągle ktoś mnie o nie pyta
Najprostsze, a pyszne
Najpierw robimy korpusy
200 g zimnego masła
170 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
szczypta soli
50 g cukru pudru
2 żółtka
Mąki mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami na kruszonkę, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto (gdyby ciasto nie chciało się połączyć w kulę to można dolać 2-3 łyżki zimnej wody).
Owijamy folią i na godzinę do lodówki.
Wałkujemy na jakieś 5 mm, wycinamy kółka i wyklejamy metalowe foremki o średnicy ok. 5 cm (powinno wyjść 30 sztuk).
Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut). Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Masa kajmakowa - można dać dać gotową z puszki
Wywalić zawartość 2 puszek do rondelka, dodać 50 g masła i podgrzewać mieszając aż wszystko będzie gładkie.
Do korpusów babeczek dajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub innego kwaśnego dżemu, nakładamy ciepłą masę kajmakową i sypiemy uprażonymi posiekanymi orzechami laskowymi albo uprażnymi migdałami, polewamy czekoladą.
Aha, podczas podgrzewania masy z masłem można dodać 2 łyżki gorzkiego kakao, będzie czekladowa masa kajmakowa, pycha.
Albo jak już zużyjemy połowę masy to do reszty dodać 1 łyżkę kakao

Najprostsze, a pyszne

Najpierw robimy korpusy
200 g zimnego masła
170 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
szczypta soli
50 g cukru pudru
2 żółtka
Mąki mieszamy z cukrem, dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami na kruszonkę, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko kruche ciasto (gdyby ciasto nie chciało się połączyć w kulę to można dolać 2-3 łyżki zimnej wody).
Owijamy folią i na godzinę do lodówki.
Wałkujemy na jakieś 5 mm, wycinamy kółka i wyklejamy metalowe foremki o średnicy ok. 5 cm (powinno wyjść 30 sztuk).
Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut). Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Masa kajmakowa - można dać dać gotową z puszki
Do korpusów babeczek dajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub innego kwaśnego dżemu, nakładamy ciepłą masę kajmakową i sypiemy uprażonymi posiekanymi orzechami laskowymi albo uprażnymi migdałami, polewamy czekoladą.
Aha, podczas podgrzewania masy z masłem można dodać 2 łyżki gorzkiego kakao, będzie czekladowa masa kajmakowa, pycha.
Albo jak już zużyjemy połowę masy to do reszty dodać 1 łyżkę kakao
Ostatnią edycję dokonał moderator: