Kruche ciasteczka karmelowe
2 szklanki maki
225g masla o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brazowego cukru (dobrze ubitego w miarce)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobno posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
Make i proszek przesiac. Maslo dobrze utrzec i stopniowo dodawac brazowy cukier. Wsypywac make malymi porcjami i dobrze wymieszac. Podzielic ciasto na dwie czesci, lekko splaszczyc i schlodzic przynajmniej 1 godzine.
Rozwalkowac jedna czesc na grubosc 1/2 cm. Posypac polowa orzechow i lekko wcisnac je walkiem w ciasto. Pokroic na kwadraty wielkosci 4cm, lekko ponakluwac widelcem i ukladac na blasze. Piec w temperaturze 190 st. C az lekko sie zrumienia, okolo 15-20 minut.
2 szklanki maki
225g masla o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brazowego cukru (dobrze ubitego w miarce)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobno posiekanych orzechow wloskich (niekoniecznie)
Make i proszek przesiac. Maslo dobrze utrzec i stopniowo dodawac brazowy cukier. Wsypywac make malymi porcjami i dobrze wymieszac. Podzielic ciasto na dwie czesci, lekko splaszczyc i schlodzic przynajmniej 1 godzine.
Rozwalkowac jedna czesc na grubosc 1/2 cm. Posypac polowa orzechow i lekko wcisnac je walkiem w ciasto. Pokroic na kwadraty wielkosci 4cm, lekko ponakluwac widelcem i ukladac na blasze. Piec w temperaturze 190 st. C az lekko sie zrumienia, okolo 15-20 minut.
