- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
CIASTECZKA KRUCHE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Inwencja własna. O tyle mi posmakowały, ze się dzielę, bo ja będę powtarzać.
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego (z dużą zawartością procentową orzechów, ja mam z tygodnia amerykańskiego, w wiadomo w jakim sklepie), 1/2 szkl. cukru brązowego, 1 szkl. mąki krupczatki- myślę, że spokojnie można dać zwykłą, zero proszku
Wymieszać łapami, urywać małe kawałki i toczyć kulki wielkości niewyrodzonego orzecha włoskiego
Ja nie wiedziałam jak się masło orzechowe zachowuje podczas pieczenia, wiec schłodziłam chwilę w zamrażalce, potem ułożyłam kuleczki na blasze i lekko spłaszczyłam dłonią. Dlatego lekko popękały. Urody może to nie dodaje, ale smaku... kto wie
Piec ok.10-15 min w rozgrzanym piekarniku 180-190 st.
Ciekawe w smaku.
P.S. 1 Nie liczyć kalorii, ponoć masło orzechowe... odchudza
P.S. Nie spiec za bardzo, bo będą za twarde. Smaku im to nie ujmuje, ale po co robić nadzieję dentyście
Inwencja własna. O tyle mi posmakowały, ze się dzielę, bo ja będę powtarzać.
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego (z dużą zawartością procentową orzechów, ja mam z tygodnia amerykańskiego, w wiadomo w jakim sklepie), 1/2 szkl. cukru brązowego, 1 szkl. mąki krupczatki- myślę, że spokojnie można dać zwykłą, zero proszku
Wymieszać łapami, urywać małe kawałki i toczyć kulki wielkości niewyrodzonego orzecha włoskiego

Ja nie wiedziałam jak się masło orzechowe zachowuje podczas pieczenia, wiec schłodziłam chwilę w zamrażalce, potem ułożyłam kuleczki na blasze i lekko spłaszczyłam dłonią. Dlatego lekko popękały. Urody może to nie dodaje, ale smaku... kto wie

Piec ok.10-15 min w rozgrzanym piekarniku 180-190 st.
Ciekawe w smaku.
P.S. 1 Nie liczyć kalorii, ponoć masło orzechowe... odchudza

P.S. Nie spiec za bardzo, bo będą za twarde. Smaku im to nie ujmuje, ale po co robić nadzieję dentyście
