1 kostka margaryny
10-15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1-2 łżeczki kakao
szklanka posiekanych orzechów
szklanka cukru
4 białka
powidło śliwkowe
Margarynę, żółtka , proszek do pieczenia , cukier waniliowy, zagnieść i podzielić ciasto na 3 części.
Do jednej części dodać kakao. Jedna częścią białego wyłożyć foremkę, pozostałe części ciasta (białą i czarną) zamrozić.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i delikatnie wymieszać
Powidłem posmarować ciasto białe w formie, ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć białka z orzechami, zetrzeć ciasto białe
Piec 30 minut w 200C
można polać polewą
moje uwagi:
moim zdaniem podana ilość cukru jest za duża, robiąc dałam nieco mniej niż szklanka , a następnym razem dam 3/4, albo jeszcze nieco mniej.
moim zdaniem istotne jest by powidła były kwaśne, a nie słodkie , bo inaczej ciasto będzie zbyt słodkie
powidłem posmarowałam dość cienko-jak kromkę masłem
dałam tylko czubatą łyżeczkę cukru waniliowego
podana ilość ciasta wystarczyła mi na małą tortownice
myślę, że lepiej piec, to ciasto nieco dłużej w nieco niższej temperaturze powiedzmy 45 minut do 50 w 180 C
jest wyśmienite
10-15 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1-2 łżeczki kakao
szklanka posiekanych orzechów
szklanka cukru
4 białka
powidło śliwkowe
Margarynę, żółtka , proszek do pieczenia , cukier waniliowy, zagnieść i podzielić ciasto na 3 części.
Do jednej części dodać kakao. Jedna częścią białego wyłożyć foremkę, pozostałe części ciasta (białą i czarną) zamrozić.
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i delikatnie wymieszać
Powidłem posmarować ciasto białe w formie, ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć białka z orzechami, zetrzeć ciasto białe
Piec 30 minut w 200C
można polać polewą
moje uwagi:
moim zdaniem podana ilość cukru jest za duża, robiąc dałam nieco mniej niż szklanka , a następnym razem dam 3/4, albo jeszcze nieco mniej.
moim zdaniem istotne jest by powidła były kwaśne, a nie słodkie , bo inaczej ciasto będzie zbyt słodkie
powidłem posmarowałam dość cienko-jak kromkę masłem
dałam tylko czubatą łyżeczkę cukru waniliowego
podana ilość ciasta wystarczyła mi na małą tortownice
myślę, że lepiej piec, to ciasto nieco dłużej w nieco niższej temperaturze powiedzmy 45 minut do 50 w 180 C
jest wyśmienite