Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="moni77" data-source="post: 614077" data-attributes="member: 73"><p>1 kostka margaryny</p><p>10-15 łyżek mąki</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>4 żółtka</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1-2 łżeczki kakao</p><p></p><p>szklanka posiekanych orzechów</p><p>szklanka cukru</p><p>4 białka</p><p></p><p>powidło śliwkowe</p><p></p><p>Margarynę, żółtka , proszek do pieczenia , cukier waniliowy, zagnieść i podzielić ciasto na 3 części.</p><p>Do jednej części dodać kakao. Jedna częścią białego wyłożyć foremkę, pozostałe części ciasta (białą i czarną) zamrozić.</p><p>Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i delikatnie wymieszać</p><p>Powidłem posmarować ciasto białe w formie, ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć białka z orzechami, zetrzeć ciasto białe</p><p>Piec 30 minut w 200C</p><p>można polać polewą</p><p></p><p><u>moje uwagi:</u></p><p>moim zdaniem podana ilość cukru jest za duża, robiąc dałam nieco mniej niż szklanka , a następnym razem dam 3/4, albo jeszcze nieco mniej. </p><p>moim zdaniem istotne jest by powidła były kwaśne, a nie słodkie , bo inaczej ciasto będzie zbyt słodkie</p><p>powidłem posmarowałam dość cienko-jak kromkę masłem</p><p>dałam tylko czubatą łyżeczkę cukru waniliowego</p><p>podana ilość ciasta wystarczyła mi na małą tortownice</p><p>myślę, że lepiej piec, to ciasto nieco dłużej w nieco niższej temperaturze powiedzmy 45 minut do 50 w 180 C</p><p><strong>jest wyśmienite</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="moni77, post: 614077, member: 73"] 1 kostka margaryny 10-15 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1-2 łżeczki kakao szklanka posiekanych orzechów szklanka cukru 4 białka powidło śliwkowe Margarynę, żółtka , proszek do pieczenia , cukier waniliowy, zagnieść i podzielić ciasto na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedna częścią białego wyłożyć foremkę, pozostałe części ciasta (białą i czarną) zamrozić. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i delikatnie wymieszać Powidłem posmarować ciasto białe w formie, ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć białka z orzechami, zetrzeć ciasto białe Piec 30 minut w 200C można polać polewą [U]moje uwagi:[/U] moim zdaniem podana ilość cukru jest za duża, robiąc dałam nieco mniej niż szklanka , a następnym razem dam 3/4, albo jeszcze nieco mniej. moim zdaniem istotne jest by powidła były kwaśne, a nie słodkie , bo inaczej ciasto będzie zbyt słodkie powidłem posmarowałam dość cienko-jak kromkę masłem dałam tylko czubatą łyżeczkę cukru waniliowego podana ilość ciasta wystarczyła mi na małą tortownice myślę, że lepiej piec, to ciasto nieco dłużej w nieco niższej temperaturze powiedzmy 45 minut do 50 w 180 C [B]jest wyśmienite[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Kruche ciasto z orzechami
Bottom