Kruche cynamonki

Lipka

Member
Maj 22, 2007
46
0
0
Cynamonki drożdzowe sa bardzo dobre, ale maja jedna wadę, starzeja się szybko
dlatego .....
to moja alternatywa

Kruche cynamonki

• 220 g miękkiego masła
• 1/2 szklanki cukru (lub troche mniej fruktozy)
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka cynamonu
Ewentualnie rodzynki

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ciasto rozwałkować, posypać cynamonem (i rodzynkami, z rodzynkami gorzej sie kroją) i zrolować. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
 

Załączniki

  • P1010081.JPG
    P1010081.JPG
    611.1 KB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Te cynamonki przypomnialy mi moja jedyna / chyba / slodka slabosc
icon_mrgreen.gif
Moze kiedys ja ujawnie
icon_mrgreen.gif
A jesli zrobie dzem winogronowy, to moze nawet podejme proby wykonania. Wlasciwie moglabym zaczac od tego przepisu
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: