Cynamonki drożdzowe sa bardzo dobre, ale maja jedna wadę, starzeja się szybko
dlatego .....
to moja alternatywa
Kruche cynamonki
• 220 g miękkiego masła
• 1/2 szklanki cukru (lub troche mniej fruktozy)
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka cynamonu
Ewentualnie rodzynki
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ciasto rozwałkować, posypać cynamonem (i rodzynkami, z rodzynkami gorzej sie kroją) i zrolować. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
dlatego .....
to moja alternatywa
Kruche cynamonki
• 220 g miękkiego masła
• 1/2 szklanki cukru (lub troche mniej fruktozy)
• 2 łyżki mleka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 2,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka cynamonu
Ewentualnie rodzynki
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ciasto rozwałkować, posypać cynamonem (i rodzynkami, z rodzynkami gorzej sie kroją) i zrolować. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.