Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche cynamonki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lipka" data-source="post: 559572" data-attributes="member: 4124"><p>Cynamonki drożdzowe sa bardzo dobre, ale maja jedna wadę, starzeja się szybko </p><p>dlatego ..... </p><p>to moja alternatywa </p><p></p><p>Kruche cynamonki </p><p></p><p>&#8226; 220 g miękkiego masła </p><p>&#8226; 1/2 szklanki cukru (lub troche mniej fruktozy) </p><p>&#8226; 2 łyżki mleka </p><p>&#8226; 1 łyżeczka cukru waniliowego </p><p>&#8226; 1/2 łyżeczki soli </p><p>&#8226; 2,5 szklanki mąki pszennej </p><p>&#8226; 1 łyżeczka cynamonu </p><p>Ewentualnie rodzynki </p><p></p><p>Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ciasto rozwałkować, posypać cynamonem (i rodzynkami, z rodzynkami gorzej sie kroją) i zrolować. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia. </p><p>Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lipka, post: 559572, member: 4124"] Cynamonki drożdzowe sa bardzo dobre, ale maja jedna wadę, starzeja się szybko dlatego ..... to moja alternatywa Kruche cynamonki • 220 g miękkiego masła • 1/2 szklanki cukru (lub troche mniej fruktozy) • 2 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 1/2 łyżeczki soli • 2,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka cynamonu Ewentualnie rodzynki Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ciasto rozwałkować, posypać cynamonem (i rodzynkami, z rodzynkami gorzej sie kroją) i zrolować. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Kruche cynamonki
Top
Bottom