Kruche placuszki na maślance

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Kruche placuszki na maślance

Przepis z kolekcji "Szybko, łatwo, smakowicie"

50 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
80 dkg masła
250 g maślanki

1 białko
1 łyżka wody

mąka do podsypania stolnicy


W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło pokrojone na małe kawałki. Całość zagnieść nieco mikserem, aż powstanie grudkowata masa. Powoli wlać maślankę i wyrobić na gładkie ciasto.

Piekarnik nagrzać do 220 st.

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Odwróconą szklaną wycinać z niego krążki o średnicy ok. 6,5 cm. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć krążki. Uwaga - po każdym zagniataniu ciasto staje się coraz bardziej suche, wiec postarać się o jak najmniej ścinków.
Placuszki ułożyć na blasze. Posmarować białkiem roztrzepanym z wodą i piec 12-15 min, aż się zarumienią na złotobrązowy kolor.
Po upieczeniu odczekać chwilę, aż troszkę przestygną, podawać jeszcze ciepłe.
Wychodzi ok. 12 placuszków.



Moje uwagi i modyfikacje:

- wycinałam jako ciasteczka foremką o średnicy ok. 5 cm i wyszło mi 55 sztuk
icon_smile.gif

- ciasteczka nie rosną bardzo w bok, więc można dość blisko układać je na blaszce
- posypałam swoje brązowym cukrem, ale ciasto jest neutralne, więc można je zrobić zarówno na słodko jak i słono, albo zostawić bez dodatków






EDIT - zdecydowanie do zjedzenia na ciepło
icon_smile.gif
Wprawdzie po kilku godzinach są dobre, jednak tylko dobre - ciepłe były pyszne
icon_smile.gif
Kilka wpakowałam do puszki, testuję, jak długo dadzą się przechowywać
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: