Kruche rozpływające się w ustach

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Ciacho jest ze śiwkami węgierkami. a oto przepis:
1 kostka margaryny, 3 jajka, 5dkg cukru, 35 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Ja zagniatam ciasto z podwójnej porcji i piekę na dużej blaszce która jest na wyposażeniu piekarnika mojej kuchenki. I niech was nie kusi dodać mąki, bo jest wrażenie, że ciasto jest zbyt rzadkie. Takie ma być. Ciasto dzielę na dwie części. Na posmarowanej i posypanej mąką blaszce rozprowadzam ciasto, każdy sposób jest dobry- ja biorę kawałki ciasta w dłonie maczane w wodzie. Wstawić na ok. 15 min do pieklarnika- ja piekę nawiewem. Gdy się zrumieni, wyjąć i poukładać na cieście śliwki skórką do dołu,prekrojonym do góry, żeby nie wyciekał sok. Na śliwki poukładać resztę ciasta i wstawić do zapieczenia. Polecam jest pyszne można je również zrobić z innymi owocami. A jeśli ktoś lubi mocno słodkie może dodać nie 5, a 15 dkg cukru w trakcie zagniatania ciasta, lub posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Joanno - nieskromnie polecę swój śliwkowiec https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21302
icon_smile.gif
ale jest naprawdę pyszny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
Ja piekłam z tego przepisu i znika w mig. A to co uratowałam, na drugi dzień podgrzałam w mikrofalówce i też było obłędne
icon_smile.gif
Jeśli wrócę do domu i będzie jeszcze co fotografować, to zrobię fotkę
icon_smile.gif
Ale szanse są znikome
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy