Kruche z bezą i owocami

agus

Member
Lip 31, 2005
149
0
0
Tak niesmiało zadebiutuję :oops:

Ciasto z bezą i owocami.

-2,5 szklanki mąki
-25 deko margaryny
-4 jajka
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarabiam ciasto kruche z samymi zółtkami i zamrazam.
Po jakiejś godzinie, dwóch albo tygodniu wyciagam ciasto z zamrażalnika i trę na tartce. Tym utartym wysypuję formę do ciasta, zostawiam sobie ociupinkę na posypanie bezy.
Na ciasto kładę owoce, najczęsciej truskawki i rabarbar, albo porzeczki, albo poza sezonem jabłka uduszone z odrobiną cukru i ciuteczką maki ziemniaczanej użytej jako zagęstnik.
Z białek które mi zostały ubijam sztywną pianę dosypując około pół szklanki cukru.
Może byc więcej tego cukru.
Wykładam na owoce, posypuję tą odrobinką ciasta którą sobie zostawiłam i piekę około godziny w 190 stopniach.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To coś jak pleśniak :mrgreen:
Ja robię z agrestem, który "zalega" w słoikach ;)
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Agus też robię z kakao dlatego napisałam "coś jak pleśniak" ;)
Z agrestem super :mrgreen:

Jobi kobieto co Ty za cuda masz w spiżarni :shock:
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Najlepsze jest ze śliwkami.
A do piany szklanka cukru. I piec pół godziny w ok.200, a potem godzinę w 120 - na wierzchu jest idealnie krucha beza. Choć są tacy, co wolą, żeby piana tylko na wierzchu się przypiekła, a pod spodem pozostała wilgotna - ale to nie ja :twisted:
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak ten mus się robi :
To jak dżemer wychodzi :
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
skanna @ 23 Jun 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=315463Najlepsze jest ze śliwkami.
A do piany szklanka cukru. I piec pół godziny w ok.200, a potem godzinę w 120 - na wierzchu jest idealnie krucha beza. Choć są tacy, co wolą, żeby piana tylko na wierzchu się przypiekła, a pod spodem pozostała wilgotna - ale to nie ja :twisted:
Tak jak pisałam, najlepsze jest ze śliwkami, ale z truskawkami też niczego sobie.

Mój przepis jest bardzo podobny

3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru do ciasta
cukier waniliowy (ja daję w sumie 32 g)
4-5 jajek (zależnie od wielkości)
kostka masła lub margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4-1 szklanka cukru do piany

Wykonanie jak w przepisie powyżej, a efekt jak na zdjęciach poniżej, aczkolwiek biorąc pod uwagę możliwości aparatu z komórki, to efekt na żywo jest bardziej zachęcający
icon_smile.gif


zdj281cie0121jv6.jpg


Tu najsmaczniejszy element ciasta czyli beza
icon_smile.gif

zdj281cie022kk9.jpg


zdj281cie0241bg2.jpg