- Lip 31, 2005
- 149
- 0
- 0
Tak niesmiało zadebiutuję
Ciasto z bezą i owocami.
-2,5 szklanki mąki
-25 deko margaryny
-4 jajka
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarabiam ciasto kruche z samymi zółtkami i zamrazam.
Po jakiejś godzinie, dwóch albo tygodniu wyciagam ciasto z zamrażalnika i trę na tartce. Tym utartym wysypuję formę do ciasta, zostawiam sobie ociupinkę na posypanie bezy.
Na ciasto kładę owoce, najczęsciej truskawki i rabarbar, albo porzeczki, albo poza sezonem jabłka uduszone z odrobiną cukru i ciuteczką maki ziemniaczanej użytej jako zagęstnik.
Z białek które mi zostały ubijam sztywną pianę dosypując około pół szklanki cukru.
Może byc więcej tego cukru.
Wykładam na owoce, posypuję tą odrobinką ciasta którą sobie zostawiłam i piekę około godziny w 190 stopniach.
Ciasto z bezą i owocami.
-2,5 szklanki mąki
-25 deko margaryny
-4 jajka
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarabiam ciasto kruche z samymi zółtkami i zamrazam.
Po jakiejś godzinie, dwóch albo tygodniu wyciagam ciasto z zamrażalnika i trę na tartce. Tym utartym wysypuję formę do ciasta, zostawiam sobie ociupinkę na posypanie bezy.
Na ciasto kładę owoce, najczęsciej truskawki i rabarbar, albo porzeczki, albo poza sezonem jabłka uduszone z odrobiną cukru i ciuteczką maki ziemniaczanej użytej jako zagęstnik.
Z białek które mi zostały ubijam sztywną pianę dosypując około pół szklanki cukru.
Może byc więcej tego cukru.
Wykładam na owoce, posypuję tą odrobinką ciasta którą sobie zostawiłam i piekę około godziny w 190 stopniach.