- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Przepyszne bułeczki, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Na podstawie http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/bu...rozdzowe-z.html
25 g drożdży
2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłej wody
12 łyżek oleju
100 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 żółtko
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny mielony pieprz ? do smaku
ok. 250 g mąki pszennej
Keczup
Kiełbasa
białko
Drożdże wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki zalać w misce 100 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na ok. 20 minut, aby ?ruszyły?.
Następnie dodać olej, śmietanę, żółtko, koncentrat, słodką paprykę, tymianek i bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać taką ilość mąki, by zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 równe części.
Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm
i przeciąż wzdłuż na 3 paski.
Ciasto posmarować cienką warstwą keczupu.
Na jednej krawędzi każdego z pasków ułożyć plasterki kiełbasy i zwinąć ciasto w rulonik.
Gotowe ruloniki umieszczamy w formie na muffiny
i smarujemy z wierzchu białkiem. Uzyskamy w ten sposób 12 bułeczek.
Bułeczki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
25 g drożdży
2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłej wody
12 łyżek oleju
100 ml kwaśnej gęstej śmietany
1 żółtko
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i czarny mielony pieprz ? do smaku
ok. 250 g mąki pszennej
Keczup
Kiełbasa
białko
Drożdże wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki zalać w misce 100 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na ok. 20 minut, aby ?ruszyły?.
Następnie dodać olej, śmietanę, żółtko, koncentrat, słodką paprykę, tymianek i bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać taką ilość mąki, by zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 równe części.
Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm
i przeciąż wzdłuż na 3 paski.
Ciasto posmarować cienką warstwą keczupu.
Na jednej krawędzi każdego z pasków ułożyć plasterki kiełbasy i zwinąć ciasto w rulonik.
Gotowe ruloniki umieszczamy w formie na muffiny
i smarujemy z wierzchu białkiem. Uzyskamy w ten sposób 12 bułeczek.
Bułeczki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: