- Paź 22, 2005
- 172
- 0
- 0
Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą. Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania".
Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g masła
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.
Krem:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szkl. cukru
40dag masła
70 dkg wiórków kokosowych
mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy
wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą.
Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.
Ciasto:
600g mąki
200g cukru
120g masła
2 całe jajka
4 łyżki miodu
łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.
Krem:
2 budynie smietankowe lub waniliowe
700 ml mleka
3/4 szkl. cukru
40dag masła
70 dkg wiórków kokosowych
mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy
wiórki kokosowe.
Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą.
Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.