Kruchy torcik pomarańczowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie piekę już od dawna z różnych powodów. Powoli wychodzę z wprawy i tylko z ogromnym zainteresowaniem śledzę wasze wspaniałe wypieki. Ale wczoraj zostałam jakby zmuszona do zrobienia choćby czegoś małego do dzisiejszej herbaty. Przejrzałam domowe zapasy i padło na ten kruchy torcik. Nieskomplikowany, a o ile pamiętam z poprzednich lat, nawet smaczny i zawsze się udawał. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ponadto nie jest przesadnie kaloryczny, co starsze panie sobie bardzo cenią, i szczególnie dobrze harmonizuje z filiżanką wonnej, świeżo zaparzonej herbaty.
Składniki na ciasto
6 dkg masła
3 surowe żółtka
28 dkg cukru pudru
sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
6 dkg mąki
28 dkg zmielonych migdałów (uprzednio oparzonych i obranych z łusek)
masło do formy

Pomadka pomarańczowa
20 dkg cukru pudru
3 łyżki soku pomarańczowego (wycisnęłam z drugiej pomarańczy)
1 łyżka wódki lub spirytusu z namoczonym kawałeczkiem skórki pomarańczowej
łyżka stopionego masła
pokrojone w podłużne paseczki migdały do dekoracji ( ja użyłam 3 łyżek płatków migdałowych)

Masło ucieramy na puszystą masę z żółtkami i cukrem pudrem. Do uzyskanej masy dodajemy, ciągle pilnie ucierając, skórkę i sok z pomarańczy, mąkę i zmielone migdały. Tortownicę wyłożyłam krążkiem natłuszczonego masłem papieru, równomiernie rozsmarowałam na nim masę i wsunęłam do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Torcik powinien być dobrze wypieczony, ale nie zbytnio rumiany. Po ostrożnym zdjęciu papieru z upieczonego krążka, odstawiłam go do ochłodzenia. Zimny już polukrowałam pomadką pomarańczową.
Na pomadkę utarłam cukier puder z sokiem pomarańczowym i łyżką alkoholu, w którym moczyła się skórka pomarańczowa. Równie dobrze można dodać kieliszek pomarańczówki albo likieru pomarańczowego. Pod koniec ucierania dodałam łyżkę stopionego masła, żeby pomadka miała ładny połysk. Ucierać należy dość długo, by cukier utworzył z sokiem jedwabistą pomadkę. Jeśli jest ona za gęsta - dodajemy nieco soku, gdy za rzadka - cukru. Polukrowany torcik posypujemy pokrojonymi w podłużne paseczki, zrumienionymi na suchej patelni migdałami (obranymi), albo tak jak ja zrumienionymi płatkami migdałowymi.

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Wyobrażam sobie, jaki musiał być pyszny!
Można tylko pozazdrościć Twoim gościom.
mniam.gif
 

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
seniorko - ujęlas mnie
wonną, świeżo zaparzoną herbatą
icon_biggrin.gif

P.S. bardzo lubie czytac Twoje opisy
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję za miłe słowa. Ten torcik jest rzeczywiście dobry, tyle że nie przypomina konsystencją doskonałych tortów kremowych. Taki skromny dodatek do herbaty, zrobiony w domu, a nie kupiony w cukierni. I o to chodziło moim przyjaciółkom. Jesteście bardzo miłe, chwaląc mnie za tak prosty wypiek. Pozdrowienia
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy