Kugel z serem i makaronem o smaku cytrynowym

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
225 szerokiego makaronu jajecznego
115 g masła lub miękkiej margaryny oraz dodatkowo do natłuszczenia
225 g serka śmietankowego
225 sera wiejskiego
5 roztrzepanych jaj
600 mleka
starta skórka i sok z 1 cytryny
3-4 cebule dymki, posiekane
sól i pieprz
świeżo starta gałka muszkatałowa

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, aż stanie się miękki. Odcedzić i przepłukać. Odstawić.
Mikserem połączyć masło i serek śmietankowy, stopniowo dodawać serek wiejski, jaja i mleko, dokładnie mieszając.
Dodać skórkę i sok z cytryny, dymkę. Dobrze doprawić pieprzem, solą i gałką. Dodać ugotowany makaron i delikatnie potrząsnąć, aby wszystko się połączyło.

Przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania, równo rozprowadzić i piec 50 minut albo do momentu, kiedy się zetnie i osiągnie złotobrązowy kolor. Podawać na ciepło.

Moje zmiany:
- mniej margaryny
- mniej mleka (około 500 ml), wydawało mi się za płynne
- bez cytryny
- serek śmietankowy zastąpiłam twarożkiem homogenizowanym, firmy Maluta - dałam 300 g
- szczypior zamiast dymki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: