Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kugel z serem i makaronem o smaku cytrynowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 778140" data-attributes="member: 2980"><p>225 szerokiego makaronu jajecznego</p><p>115 g masła lub miękkiej margaryny oraz dodatkowo do natłuszczenia</p><p>225 g serka śmietankowego</p><p>225 sera wiejskiego</p><p>5 roztrzepanych jaj</p><p>600 mleka</p><p>starta skórka i sok z 1 cytryny</p><p>3-4 cebule dymki, posiekane</p><p>sól i pieprz</p><p>świeżo starta gałka muszkatałowa</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, aż stanie się miękki. Odcedzić i przepłukać. Odstawić.</p><p>Mikserem połączyć masło i serek śmietankowy, stopniowo dodawać serek wiejski, jaja i mleko, dokładnie mieszając.</p><p>Dodać skórkę i sok z cytryny, dymkę. Dobrze doprawić pieprzem, solą i gałką. Dodać ugotowany makaron i delikatnie potrząsnąć, aby wszystko się połączyło.</p><p></p><p>Przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania, równo rozprowadzić i piec 50 minut albo do momentu, kiedy się zetnie i osiągnie złotobrązowy kolor. Podawać na ciepło.</p><p></p><p>Moje zmiany:</p><p>- mniej margaryny</p><p>- mniej mleka (około 500 ml), wydawało mi się za płynne</p><p>- bez cytryny</p><p>- serek śmietankowy zastąpiłam twarożkiem homogenizowanym, firmy Maluta - dałam 300 g</p><p>- szczypior zamiast dymki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 778140, member: 2980"] 225 szerokiego makaronu jajecznego 115 g masła lub miękkiej margaryny oraz dodatkowo do natłuszczenia 225 g serka śmietankowego 225 sera wiejskiego 5 roztrzepanych jaj 600 mleka starta skórka i sok z 1 cytryny 3-4 cebule dymki, posiekane sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatałowa Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, aż stanie się miękki. Odcedzić i przepłukać. Odstawić. Mikserem połączyć masło i serek śmietankowy, stopniowo dodawać serek wiejski, jaja i mleko, dokładnie mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, dymkę. Dobrze doprawić pieprzem, solą i gałką. Dodać ugotowany makaron i delikatnie potrząsnąć, aby wszystko się połączyło. Przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania, równo rozprowadzić i piec 50 minut albo do momentu, kiedy się zetnie i osiągnie złotobrązowy kolor. Podawać na ciepło. Moje zmiany: - mniej margaryny - mniej mleka (około 500 ml), wydawało mi się za płynne - bez cytryny - serek śmietankowy zastąpiłam twarożkiem homogenizowanym, firmy Maluta - dałam 300 g - szczypior zamiast dymki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Kugel z serem i makaronem o smaku cytrynowym
Bottom