Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Kugelhopf czyli słona babka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 957020" data-attributes="member: 692"><p>Znalezione w &quot;Co jedzą i piją nad Renem&quot; Barbary Pokorskiej, poguglowane, pomieszane po mojemu.</p><p>500 g mąki</p><p>15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych</p><p>1 lyzeczka soli, sporo mielonego czarnego pieprzu</p><p>100 g masla</p><p>3 jajka</p><p>200 ml mleka</p><p>125 g boczku, pokrojonego w drobna kostke ( przesmażony na patelni do wytopienia tluszczu, ale nie zbrązowiony)</p><p>1 mala cebula, posiekana ( zeszklona na tluszczu z boczku)</p><p>120 g orzechów włoskich, z czego kilka w połówkach, reszta grubo posiekana</p><p>80 g migdałów w płatkach</p><p>Makę, drożdże, mleko, jajka, masło ( zmiękczone) i sól wymieszać w misce i wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki ( scianek miski). </p><p>Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem, na dnie dekoracyjnie ułożyć połówki włoskich orzechów i wysypać całość lekko potłuczonymi płatkami migdałów. </p><p>Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodać orzechy wraz z boczkiem i cebulą.</p><p>Wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Piec w 200 *C przez 45 min. Jeść najlepiej jeszcze letnie, ale i na zimno też bardzo dobre.</p><p>Zaleca sie popijanie młodym białym winem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50927[/ATTACH]</p><p></p><p>Na znalezionych zdjęciach w necie pieczona w ozdobnych formach babkowych z kominkiem, albo w formie wienca.</p><p></p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 957020, member: 692"] Znalezione w "Co jedzą i piją nad Renem" Barbary Pokorskiej, poguglowane, pomieszane po mojemu. 500 g mąki 15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 1 lyzeczka soli, sporo mielonego czarnego pieprzu 100 g masla 3 jajka 200 ml mleka 125 g boczku, pokrojonego w drobna kostke ( przesmażony na patelni do wytopienia tluszczu, ale nie zbrązowiony) 1 mala cebula, posiekana ( zeszklona na tluszczu z boczku) 120 g orzechów włoskich, z czego kilka w połówkach, reszta grubo posiekana 80 g migdałów w płatkach Makę, drożdże, mleko, jajka, masło ( zmiękczone) i sól wymieszać w misce i wyrobić, aż zacznie odstawać od ręki ( scianek miski). Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem, na dnie dekoracyjnie ułożyć połówki włoskich orzechów i wysypać całość lekko potłuczonymi płatkami migdałów. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodać orzechy wraz z boczkiem i cebulą. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200 *C przez 45 min. Jeść najlepiej jeszcze letnie, ale i na zimno też bardzo dobre. Zaleca sie popijanie młodym białym winem. [ATTACH=full]50927[/ATTACH] Na znalezionych zdjęciach w necie pieczona w ozdobnych formach babkowych z kominkiem, albo w formie wienca. qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Kugelhopf czyli słona babka
Top
Bottom